Stjärnklart av Lars Wilderäng

Titel: Stjärnklart
Författare: Lars Wilderäng
Förlag: Massolit och Ponto Pocket

Skribent: Pebbles Karlsson Ambrose

Stjärnklart är den första delen i en trilogi av Lars Wilderäng. Del två heter Stjärnfall och del tre Stjärndamm. Boken är en dystopi som utspelar sig i nära framtid där all elektronik sakta slutar att fungera. Till slut är alla utan el och ingenting fungerar – bilar, mobiler, vattenförsörjning och mattransporter. Människor dör under hemska omständigheter men vissa karaktärer som vi får följa lyckas finna vägar att överleva i kaoset.

Karaktärerna är spännande och flera av dem är militärer och preppers, det vill säga de har hela förråden fulla med rissäckar och konserver i händelse av krig eller annat. Men ja, det är inte alltid så att den förberedde klarar sig, när folksamlingar och grannar fattar att det finns resurser hos enskilda personer när matbristen blir stor. Många personer i böckerna lämnar de vidriga städerna och drar ut till sommarhus på landet och försöker dra sig fram så gott det går. Men när vintern kommer blir det riktigt tufft.

Språket är något grabbigt i tonen och många följare av Lars Wilderängs extremt populära blogg Cornucopia (http://cornucopia.cornubot.se/) är av med mer “machovänliga” slaget. Men kvinnorna i boken är av det tuffare virket med några verkligen bra personporträtt, vilket gör att det hela håller ihop snyggt och skapar balans. Boken får åtta råbarkade kakor för intressanta tankeexperiment om ifall det värsta skulle hända. 

Trilogin ska bli en tv-serie och det tror jag på, läs mer på Lars Wilderängs blogg. Innan det visas på tv ska jag läsa de andra två delarna i serien. Håll utkik här på bloggen! Stjärnklart har recenserats tidigare på Bookiecookiez av Uffe Frisell: Stjärnklart.

Tidigare har Lars Wilderäng skrivit böckerna Midvintermörker och Midsommargryning och är nu aktuell med ytterligare en bok som heter Höstsol.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.