Sluta aldrig gå av Christina Rickardsson

Titel: Sluta aldrig gå – från gatan i São Paulo till Vindeln i Norrland
Författare: Christina Rickardsson
Förlag: Forum förlag/Månpocket

Skribent: Pebbles Karlsson Ambrose

Sluta aldrig gå är en svår skildring om hur det är att vara gatubarn i Brasilien och en fin berättelse om hur det är att komma som adoptivbarn till Sverige som åttaåring.  Christina Rickardsson har skrivit en stark bok om svåra frågor och när man är klar med boken hänger frågorna där i luften – vad är rätt och vad är fel? Etik kan vara komplicerat. Alla tar för givet att hon ska vara tacksam för att hon fick ett så fint liv i ett rikt land, men ja, att vara adoptivbarn är inte helt lätt.

Christiana Mara Coelho växte upp i en grotta i vildmarken, med sin mamma. Sedan blev det gatorna i favelan, idag bor 4,2 miljoner människor i São Paulos kåkstäder. Där är fattigdomen utspridd, att människor dödas och blir våldtagna hör till vardagen. Missbruk och våldsamheter är en del av barnens liv, även författarens barndom är brutal. Hon såg en flicka, hennes vän Camile, bli skjuten till döds. Men hon kom sedan till ett barnhem och fick, tillsammans med sin lillebror, en ny svensk mamma och pappa och åkte till ”Sagolandet Sverige”. I Norrland fick hon sitt nya liv och blev Christina med alla.

Hon skriver om svåra barndomsminnen – om att ha dödat ett annat barn, om att vara med om att hennes mamma blivit våldtagen och om att själv blivit utsatt för sexuella övergrepp. Ämnet är tungt och svårt att ta till sig, men det går inte att sluta läsa.

Parallellt med hennes gamla minnen finns en annan story, den om den vuxna kvinnan som undrar över vem hon är. Livet handlar om att skapa sig själv, skriver hon. Då handlar det om ett sökande av det förflutna, om resan tillbaks till Brasilien. Hon bestämmer sig för att finna sina rötter och söker reda på sitt barnhem och sin mamma. Och till slut, blir hon ett nytt jag – en svensk och en brasse. Kanske en dag blir hon till och med hel igen?

Det här är den bästa biografin jag läst på länge. Christinas levnadsöde är unikt och speciellt och ändå delar många barn hennes resa. Många har adopterats till andra länder under decennium från Sydamerika, men en del blir kvar i kåkstäderna och på barnhemmen. Därför har Christina startat en välgörenhetsorganisation som heter Coelho Growth Foundation för att stötta barn som har det svårt. Läs mer om den här: http://www.coelhogrowth.com. Boken finns översatt till portugisiska, spanska, engelska, franska, italienska och tyska, mer info på http://www.christinarickardsson.se.

Detta inlägg publicerades i Biografier, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.