Nike A E Fritz

Mitt namn är Nike Fritz, jag är född 1970 och bor sedan 28 år i Göteborg, kommer dessförinnan från Nässjö i Småland. Lärde mig läsa som fyraåring och varit bokslukare sedan dess. Nu har mina söner flyttat hemifrån och jag har en underbar särbo. Jag har varit ensamstående mamma hela tiden och min yngste son har ett funktionshinder som lett mig in på en ny väg i livet – kampen för funktionshindrades rättigheter och kampen mot fördomar och okunskap. Själv är jag nu långtidssjukskriven och försöker hela mig själv genom att så gott som hälsan och orken mig tillåter att återuppta mitt skapande.

Har arbetat som skådespelerska i fria teatergrupper, studerat antropologi, lingvistik och internationella relationer m m, därefter vågat närma mig min dröm och studerat till filmarbetare och till sist vidareutbildat mig till filmmanusförfattare. Den första filmen av ett manus jag skrivit tillsammans med två andra har (äntligen!) premiär i maj på Bio Roy i Göteborg: ”Speldjävlarna” – ett tragikomiskt kammarspel om fyra personer vars hemligheter och svaga sidor kommer fram under en kväll med för mycket alkohol. Jag är också en av skådespelarna i filmen om vilken ni kan läsa mer här:

http://www.speldjavlarna.se/

Läser helst: klassiker, nobelpristagare, brittiska deckare och böcker ifrån så många delar av världen som möjligt.

Läser helst inte: chic-lit och banala kärleksromaner

Favoritböcker: ”Främlingen” av Albert Camus, ”Siddhartha” av Herman Hesse, böckerna om klanen Otori av Lian Hearn, ”Middaq-gränden” av Naguib Mahfouz, ”Jonathan Strange & Mr Norrell” av Susanna Clarke, ”Spegeln i spegeln – en labyrint” av Michael Ende, ”Den vidunderliga kärlekens historia” av Carl-Johan Vallgren, ”Varats olidliga lätthet” av Milan Kundera, ”Medan jag låg och dog” av William Faulkner, ”De små tingens gud” av Arundhati Roy … m fl!

Favoritförfattare: Albert Camus, Lian Hearn, Stig Dagerman, Jan Fridegård m fl.

Finner inspiration i: mina nattliga drömmar, intressanta samtal omkring mig, filmer, musik, konst och teater. Etnologi.

Favoritregissörer: Quentin Tarantino, David Lynch, Jean Jeunet & Marc Caro, Peter Greenaway, Akira Kurosawa m fl.

Intressen: litteratur, film, teater, konst, musik, att brodera, natur, människor, historia, astronomi, fysik.

Inbunden eller pocket: spelar absolut ingen roll. Har också upptäckt och älskar ljudboksformatet.

Om jag vore en kaka skulle jag vara: uppäten.

 

 

Annons