Den enda av Daniel Mendoza

Den Enda (inbunden)Titel: Den enda
Författare: Daniel Mendoza
Förlag: GNM Publishing Group

Daniel Mendoza är en intressant person som har ett mörkt förflutet men som ändå satsar på positivism och framtidstro. Han föddes i Uruguay 1972, bodde mer eller mindre på gatan och hade en våldsam barndom. 1981 kom han till Sverige och startade som vuxen, efter en period på Handels, tidningen Good News Magazine. Med den ville han förmedla att jorden är en vacker plats med en framtid som är värd att värna om.

Den enda är hans första roman och är en fin kärlekssaga. Den handlar om om Elma och Nathaniel som har svårt att närma sig varandra trots att deras själar möts. Deras möten blir plågsamma även om de båda vill ha varandra och de tänker på varandra hela tiden när de är ifrån varandra under långa tider.

De vill båda ha en riktig relation, där de kan se varandra på djupet. Ingen av dem kan tänka sig något flyktigt, men de är båda sårade sedan barndomen med ärr som gör det svårt för dem båda att vara riktigt nära. De lär känna varandra försiktigt men så fort de möts väcker de känslor och tankar hos varandra som de inte mäktar med. Men ändå inser de att de är ämnade för varandra på något sätt. Deras vänner, som ser att de passar jättebra ihop, hjälper dem till slut lite på traven.

Boken handlar om känslor och tankar man kan ha om träd, om hur man kan skapa sig ett gott liv och om drömmar om lycka på en speciell plats menad för en. Den handlar om ödets hand och om att se varandras själar, om vänskap och förmågan att ta till sig en utsikt. Boken är fylld av kärleksdikter till ”den enda”, den som mannen letat efter sedan sin barndom och om att hitta hem i en man. Den handlar om ofullkomlighet och att våga det allra läskigaste – att älska en annan människa helt och fullt.

Debuten är eftertänksam och klok, men kanske något långsam. Författarens språk är väldigt udda, både romantiskt och poetiskt men också prosaiskt och nästan barnsligt berättarglatt. Det krockar och är rätt vingligt, men kompenseras med fina beskrivningar av platser och miljöer. Möjligen kunde boken tjänat på att kortas ner lite och detaljerna getts mer skärpa. Slutet är i fina toner och hela skildringen en varm längtan med svarta stråk av sorg.

Daniel Mendoza har en blogg och en podd som heter Kärlekens omtanke. Läs mer om författaren här: http://www.danielmendoza.se.

Annons
Detta inlägg publicerades i Övrig skönlitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner, skönlitteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.