Konsten att valla katter av Monika Orski

Konsten att valla katter

Titel: Konsten att valla katter. En Mensaordförandes erfarenheter.
Författare:
Monika Orski
Förlag: LAVA förlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är en rolig och något ironisk bok om att leda högbegåvade och intelligenta människor. Monika Orski har varit ordförande i Mensa, en förening för personer med en IQ över 131. Mensa är latin och betyder bord och Mensa är en rundabordsförening som startade 1946 i Storbritannien. Boken innehåller tips om hur man är en bra ledare i en internationell förening där mycket av arbetet är frivilligt och oavlönat men jag tycker att många av råden även kan användas på en arbetsplats.

Läsaren får veta hur man ska hitta bra personer till olika uppdrag och uppgifter i föreningen, vem man ska välja och hur man ska hitta rätt. Det handlar om hur man delegerar saker, till vem och vad. Det förekommer lite klyschor om ledarskap i allmänhet – men kanske ska det påminnas om att man ska berömma offentligt och ge kritik privat, det är alltid andras förtjänst – men mitt fel och så vidare. Men det om att leda intelligenta personer är faktiskt mycket intressant.

Monika Orski menar att intelligenta människor blir uttråkade oftare än andra och har ett större behov av variation. De vill byta post och ansvarsområde oftare än andra, så det gäller som ledare att vara mer observant på det och erbjuda möjligheter att utvecklas. Det är också roligt att man förväntar sig att intelligenta människor ska ha samma åsikter som man själv har – men de har de inte. Många gör ”korkade” saker och har ”korkade” åsikter och debatterna kan gå höga på olika möten, där deltagarna inte alls kan enas.

På slutet berättar författaren lite om ensamhet vid ledarskap, om att vara tvungen att fatta och stå för obekväma beslut. Hon beskriver hur hon medlat mellan människor som varit osams och hur en medlem till och med måste uteslutas. Hon skriver också om att man inte kan berätta allt som medlemmar delger en i förtroende.

Boken innehåller också bra information om hur Mensa International är organiserad. Dess högsta beslutande organ heter IBD, International Board of Directors. IBD består av en ordförande från varje nationell förening. När IBD inte är samlat styrs Mensa International av ExComm (Executive Committee) som består av representanter från de länder som har mer än 10 000 medlemmar och en representant från de övriga ”små” länderna (som de utser själva). Sedan finns i ExComm fyra deltagare som väljs direkt av medlemmarna i hela världen. Alla mensaner får alltså rösta direkt på den de vill ska representera dem i en väldigt omfattande röstningsprocess. Jag tycker att den här lösningen skulle man kunna våga prova i stora företag, vilket skulle ge mer röst till anställda som är ”populära”. Vi pratar mycket om demokratiska processer i företagsvärlden, men vågar vi göra det? På stora företag kan man faktiskt låta anställda på en avdelning välja sin chef själva, en sorts folkvald ombudsman.

Sedan finns det en del information om stadgar, vilket är mindre roligt i verkligheten och i text kanske. Men i Mensa Sverige kan man lösa en del konflikter genom vattenpistolsdueller, vilket ju livar upp! Men ja, i en styrelse leder ju kanske ibland de svåraste besluten till röstning och då får även en ordförande finna sig i beslutet, på gott och ont.

Läsaren får inblick i ordförandens vardag, men mest handlar boken om att ta ansvar, om att växa med uppgiften, om det livslånga lärandet och om det glädjande och roliga med föreningsarbete – om att tillhöra något större och om att kunna förändra i samhället. Föreningen har verkligen lyckats med att informera om särbegåvade och om deras behov och nu finns särskild information om ungdomar. Läs mer om föreningen på Mensas webbplats www.mensa.se. Där finns också ett webbtest där du kan prova dina talanger om du vill ansöka om att bli medlem.

Annons
Detta inlägg publicerades i Biografier, Facklitteratur, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner, Svensk litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.