ConFuse

Det här blir ingen kongressrapport utan snarare en personlig sammanfattning av mina intryck från ConFuse i Linköping. Ett stort antal personer hade trotsat det vackra sommarvädret för att i stället grotta ner sig i fantastikens värld. Årets tema var AI, artificial intelligence.

Kongressen öppnade kl 15 på fredagen och höll på hela helgen till söndag kl 17:30 med ett efterföljande Dead-Dog Party som jag inte deltog i. Platsen var Scandic Frimurarhotellet i Linköping. Utanför hotellet fanns ett avgrundsstort hål som förde tankarna till Isengard och även inuti hotellet syntes tecken på pågående renoveringar. Hotellet är gammalt och charmigt, men mindre mysigt var doften som spreds från de gamla golvmattorna …

Årets swecon var välorganiserat och hade ett späckat program. Tre parallella programspår gav mycket att välja på. Någon som har en trollformel för att klona sig? Ett eget rum hade avsatts till bokbord och utan att ha räknat gissar jag på att vi var ett tjugotal utställare. Årets swecon var med andra ord försett med en riktig bokmässa!

Undrentide på ConFuse

På fredagen hann jag med att gå på två programpunkter: Svenska förläggare samtalar och Historisk fantasy. Den förstnämnda handlade om vad en förläggare egentligen gör och den sistnämnda tog bland annat upp research samt vad som skiljer en historisk fantasy från en historisk roman.

På lördagen deltog jag själv i paneldebatten Nya svenska författare samtalar som leddes av Eva Holmquist. Vi var många i panelen och Eva gjorde ett mycket bra jobb med att fördela ordet mellan oss så att publiken fick lära känna oss som författare. Efter en lunch ute på staden med några andra författare och illustratören Andreas Raninger blev det förberedelsesnack inför morgondagens paneldebatt, Att skriva bok nr 2.

På eftermiddagen och kvällen hann jag med ett antal föreläsningar och paneldebatter: AI and Robotics, Tough chicks, Point of view, Retrofuturism och Ska vi ha ett svenskt fantastikpris? Amerikanen som pratade om AI och Robotics hade nog inte förstått tidsschemat eftersom han i princip endast hann med sin inledning. Hans powerpoint-presentation skulle ha krävt en heldag om den framförts i normal takt.

Tough chicks handlade om genusperspektiv i fantastik. Panelen framhöll att ett kärleksförhållande oftast förändrar den kvinnliga hjältinnan, medan en manlig hjälte får oförändrad ur situationen. Enligt panelen är den kvinnliga hjältinnan ofta ung, vilket är synd eftersom äldre karaktärer har ett större bagage av erfarenheter som gör dem mer intressanta. Vidare efterlystes män som har relationer till äldre kvinnor, såväl kärleksrelationer som mentorskap.

Point och view skulle jag översätta med perspektiv på svenska. Det handlar om ur vilket perspektiv en bok eller novell skrivs: författarens, berättarens, första, andra och tredje person. Paneldeltagarna föredrog tredje person, eftersom det gör det enklare att skifta mellan olika karaktärer än första person. Även om första person kan göra att man kommer huvudpersonen nära kan man enligt panelen komma nästan lika nära i tredje person.

Retrofuturism handlade om bland annat steam punk. Panelen var en man kort och det märktes att det var svårt att hålla diskussionen igång. Sista panelen för kvällen var diskussionen om fantastikpris. Olika varianter och upplägg stöttes och blöttes men slutklämmen blev att allt beror på vem som arrangerar ett sådant pris och varför. Det behövs en eller flera eldsjälar som tar tag i det.

Söndagen inleddes med en guidad stadstur. Solen sken ljuvligt och vår guide (och tillika slottsfogde) försedde oss med historiska fakta och roliga anekdoter om Linköpings stadskärna. Laddade med ny energi kastade vi oss in i fler programpunkter: Troll i alla dess former diskuterades av bland andra Kristina Hård, Oscar Källner och Anna Vintersvärd. Panelen var eniga om att troll är heta och på G.

Därefter följde en allvarlig föreläsning av Marcus Olausson kring fantastiken som tillflykt och terapi. Han berättade om sin egen resa genom utmattningsdepression och självmordstankar.

Marcus OlaussonMarcus Olausson 2

 

 

 

 

 

 

 

Sedan var det dags för min egen programpunkt: Att skriva bok nr 2. Paneldebatten kom att handla om skrivarstrategier för att bemöta prestationsångest och vilken skillnad de första läsarkontakterna gör för författaren.

Sammanfattningsvis är vi många små förlag och egenutgivare som gillar att hänga på swecon. Det märks även på programpunkterna där flera handlar om skrivprocessen. Laddad med inspiration och nya idéer begav jag mig hemåt. ConFuse i Linköping var riktigt lyckad och jag ser fram emot nästa års swecon.

/Lisa Rodebrand

Detta inlägg publicerades i Hem, Lisa Rodebrand, Vi tipsar! och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.