En död ängel av Åsa Schwarz

En död ängelEn död ängel

Titel: En död ängel
Författare:
Åsa Schwarz
Förlag: Telegram bokförlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose

Det här är Åsas fjärde bok, jag träffade henne på Eurocon 2011 och följer henne på Facebook. En död ängel är den andra boken i en serie om karaktären Nova, en ung tuff tjej som är Greenpeaceaktivist. Den första boken om Nova heter Nefilim och Åsa lovar att det ska blir två böcker till om denna karaktär, alltså blir det totalt en tetralogi. Boken är en sorts blandning av deckare och fantasy, blandat med IT och beskrivningar om Stockholm. I den här boken åker Nova dessutom utomlands, hon åker för att bygga en ark på berget Ararat med Greeenpeace, byggandet är en symbol för att människorna kanske skapar en ny syndaflod genom att inte stoppa växthuseffekten.

Berget Ararat ligger i Turkiet, men tillhörde tidigare Armenien. Staden Jerevan i Armenien sägs vara den stad Noa grundade, han slog sig ner där efter att ha vandrat ner för berget där arken strandat enligt Bibeln. Åsa skriver själv i boken i efterordet att hon åkte dit och miljöbeskrivningarna är fantastiska, det är intressant, lanskapet skiftar mellan de gamla sovjethusen, bondgårdarna och ruinerna. Hon beskriver också slitningarna mellan folken, om turkarna som beskriver armenierna som förövare och sig själva som offer och tvärtom – hur det armeniska folkmordet som utförts av turkarna förnekas. Ett tag vill jag åka dit, men när hon beskiver den hemska gränsövergången vet jag inte längre.

Spoilervarning – läs inte detta sista om du inte läst Nefilim än … Nu har jag läst alla Åsas böcker och hon använder bibliska och andra religiösa texter och dess tankegods i sina böcker i en modern tappning. Att fallna änglar blandat sig med jordens kvinnor och skapat avkommor (nefilim) är ett tema i den här serien om Nova som ger fantastiska fantasyinslag. Att de dessutom oroar sig för en ny syndaflod kan man ju förstå. Att Greenpeace blir ett forum för dessa att påverka människorna är kanske lite mer otippat, men hey, God works in mysterious ways … Boken får åtta kakor av tio. Den här boken var snäppet bättre än Nefilim tycker jag, så jag väntar med spänning på uppföljarna. Men innan vi får veta mer om vad som händer Nova kommer Åsa att komma ut med en bok emellan, en skräckhistoria om en helt ny karaktär. En död ängel är också recenserad här på Bookiecookiez tidigare av Sofie Trinh Johansson.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.