”De två saliga” av Ulla Isaksson

 

 

Förlag: Modernista 2002 (Utgavs första gången 1962)

ISBN:  9789188748324

 

 

 

Baksidestexten och förordet är tyvärr felaktiga vad gäller bokens handling. (Gäller både gamla och nya utgåvor). Man förleds att tro att boken handlar om patienten Viveka Burman och hennes man, ett fall av folie-à-deux. Men detta är enbart en bihandling som speglar den egentlige huvudpersonen Dr Christian Dettow och hans liv med sin maka Elisabeth. Antagligen har ansvarig för baksidestext enbart haft filmen av Ingmar Bergman för ögonen som är baserad på en del av boken. Önskar att bokförlaget reviderar texten.

Boken handlar alltså om en läkare som närmar sig pensionsåldern. Han ser tillbaka på sitt liv från det att hans mor drabbades av svår psykisk sjukdom när han själv var i tonåren. Denna händelse leder i sin tur fram till hans yrkesval, han blir psykiatriker.

Sorgen och smärtan över förlusten av modern till galenskapen hindrar honom från att våga närma sig andra människor på ett djupare plan som privatperson. Tills han möter sin blivande hustru Elisabeth. Emellertid märks deras äktenskap så småningom svårt av hans grubblerier över hur den äkta kärleken ”bör” se ut. Det verkligt gripande i boken är Elisabeths dagbok över deras liv.

Ulla Isakssons språkdräkt är värdig ett nobelpris, så enastående vackert och konstnärligt utmejslat men upplevelsen av boken blir för mig ändå bara ljummen och till och med avslagen i slutändan då Dr Dettows självupptagna tankar till sist bara känns som ett evigt ältande som inte leder framåt.

Inlägget skrivet av Nike A E Fritz

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Övrig skönlitteratur, Hem, Klassiker, Nike A E Fritz, Recensioner, skönlitteratur, Svensk litteratur och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.