De 7 nycklarna av Åsa Schwarz

Titel: De sju nycklarna
Författare: Åsa Schwarz
Förlag: Hoi förlag

Skribent: Pebbles Karlsson Ambrose

De sju nycklarna är en thriller som utspelar sig i IT-världen. Den handlar om Rebecka som väcks en morgon under pistolhot när hennes två små barn är hemma. Förövaren vill ha tag i en av de sju nycklarna till internet – Rebecka är nyckelbäraren. Sju personer från olika delar av världen har ansvaret för att inte hela internetet kollapsar och de möts fyra gånger per år i Washington för att kontrollera att allt rullar.

Men efter ett tag inser Rebecka att inte bara hon har drabbats av förföljelse och hot, utan även de andra nyckelbärararna. Några har till och med mördats. Någon vill ha tag i alla nycklarna till varje pris. Vem är ute efter makten? USA och NSA, kinesiska intressen eller Den djupa staten?

Boken bjuder på rafflande spänning och några intressanta frågeställningar om IT:n i vår vardag. Går allt att hacka? Våra bilar, gräsklippare och pacemakers? Ja, och så allas våra mobiler, paddor och laptops förstås. Har vi någon integritet på internet egentligen?

Men kanske mest gripande i boken är nog ändå Rebeccas relation till sin man och sina barn. Hur mycket är jobbet värt egentligen? När passerar man gränsen för vad ett uppdrag får kosta på det personliga planet?

Romanen baserar sig på verkliga händelser, så tillvida att de sju nycklarna till internet finns på riktigt. En som har nyckeln till internet är svensk. Hon heter i verkligheten Anne-Marie Eklund Löwinder och är säkerhetschef på IIS och är rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter.

Åsa Schwarz är en van skribent som har skrivit flera böcker som är recenserade här på bloggen. Hon jobbar också med IT, som säkerhetsexpert på KnowIT och är krönikör i fackpress. Att skriva en roman i hackermiljö verkar naturligt för henne eftersom hon själv bland annat är programmerare. Boken får åtta nördiga kakor och pluspoäng för att försöka utbilda även noviser inom IT-säkerhet.

Tidigare har Åsa Schwarz skrivit Och fjättra Lilith i kedjor, Stigma, Nefilim och En död ängel, de tre senare har jag recenserat här på bloggen. Hon har också skrivit boken Lust som har recenserats på Bookiecookiez av Angelika Vaala.

Annonser
Publicerat i Deckare och thrillers, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner | Lämna en kommentar

Stjärnklart av Lars Wilderäng

Titel: Stjärnklart
Författare: Lars Wilderäng
Förlag: Massolit och Ponto Pocket

Skribent: Pebbles Karlsson Ambrose

Stjärnklart är den första delen i en trilogi av Lars Wilderäng. Del två heter Stjärnfall och del tre Stjärndamm. Boken är en dystopi som utspelar sig i nära framtid där all elektronik sakta slutar att fungera. Till slut är alla utan el och ingenting fungerar – bilar, mobiler, vattenförsörjning och mattransporter. Människor dör under hemska omständigheter men vissa karaktärer som vi får följa lyckas finna vägar att överleva i kaoset.

Karaktärerna är spännande och flera av dem är militärer och preppers, det vill säga de har hela förråden fulla med rissäckar och konserver i händelse av krig eller annat. Men ja, det är inte alltid så att den förberedde klarar sig, när folksamlingar och grannar fattar att det finns resurser hos enskilda personer när matbristen blir stor. Många personer i böckerna lämnar de vidriga städerna och drar ut till sommarhus på landet och försöker dra sig fram så gott det går. Men när vintern kommer blir det riktigt tufft.

Språket är något grabbigt i tonen och många följare av Lars Wilderängs extremt populära blogg Cornucopia (http://cornucopia.cornubot.se/) är av med mer “machovänliga” slaget. Men kvinnorna i boken är av det tuffare virket med några verkligen bra personporträtt, vilket gör att det hela håller ihop snyggt och skapar balans. Boken får åtta råbarkade kakor för intressanta tankeexperiment om ifall det värsta skulle hända. 

Trilogin ska bli en tv-serie och det tror jag på, läs mer på Lars Wilderängs blogg. Innan det visas på tv ska jag läsa de andra två delarna i serien. Håll utkik här på bloggen! Stjärnklart har recenserats tidigare på Bookiecookiez av Uffe Frisell: Stjärnklart.

Tidigare har Lars Wilderäng skrivit böckerna Midvintermörker och Midsommargryning och är nu aktuell med ytterligare en bok som heter Höstsol.

Publicerat i Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner, Uncategorized | Lämna en kommentar

Född på en söndag

Titel: Född på en söndag

Författare: PeKå Englund

Vid Pennan: Monic Arvidson W #ArvidsonMonic

Förlag: Norstedts

PeKå Englund, född  1968 i Örebro, har arbetat som journalist och medieproduktion. Han hade egentligen bestämt sig för att inte bli författare. Men så åkte han med som sällskap på en tioveckors skrivarkurs i New York och fastnade. 2015 debuterade han med Född på en söndag. Boken är skriven på ett underfundigt sätt, med både humor och djup tragik. Det är en berättelse som fängslar och berör. Pekå Englund är detaljrik och bygger upp en scen som för läsaren till oanade djup, i ena minuten  är det stark ångest och i nästa lättnad och glädje.

Boken handlar om Jalle. I nutid och dåtid.

Jalle har det inte lätt. Särskilt fångas jag av det första kapitlet när författaren gestaltar Jalles neurotiska mamma och hur han vänder ut och in på sig själv för att inte hamna i onåd hos henne. Med en sådan hemmiljö lär han sig förstås snabbt att fånga alla underströmmar i en situation och sedan rikta in sig på att ta rätt beslut, att vara till lags. Något som kommer att prägla hela hans liv.

Ljuspunkten är Sten, en av mammans pojkvänner. Sten bryr sig om Jalle och ger honom en smula trygghet och kärlek. Jalle upptäcker Tintinböckerna när han följer med Sten till hans jobb på bygget. Och dessa böcker följer honom sedan som ett ankare genom hela livet. Det är här han andas mellan sammandrabbningarna och hämtar styrka för att gå vidare. Via Tintin upplever han struktur och en visshet om att allt går bra.

Jalle förblir en person som i första hand bryr sig om andra och i andra hand  om sig själv.

Bäst tyckte jag om att läsa om Jalle som barn. Och den senare delen av kändes överlag mer distanserad.

I vuxen ålder är Jalle reserverad, han har svårt att tala om sig själv men hjälper gärna andra på alla möjliga sätt. Det är som om han har ett starkt behov att tillfredsställa andra, men blir ändå aldrig nöjd.

Utåt sett är huvudpersonen lyckad. Han ser allt, men låter inte sitt hjärta vekna, eller omdömet grumlas. Men han är fortfarande pojken som vill vara till lags med ett hål i sitt inre.

En kärlekshistoria får honom så småningom att inse att han åter beter sig som pojken med en nervsjuk mamma. Inte förrän han får en egen son och möter hans blick, känner han att han får ett riktigt liv.

 

Den får sju kakor av mig

Publicerat i Övrig skönlitteratur, Recensioner | Märkt , , | Lämna en kommentar

alvernas liv

alvernas liv,
omslag Magnus Petersson

Titel: Alvernas liv

Författare: Muriel Barbery

Originaltitel: La vie des elfes

Översättning: Marianne Öjerskog

Vid Pennan: Monic Arvidson W

Ni vet den där känslan av mystik och fantasi som får en att rysa av välbehag och nyfikenhet? Den fick jag när jag läste Alvernas liv av Muriel Barbery.  Den handlar om två hittebarn med sällsynta förmågor. Barnen heter Clara och Maria och de föds på samma dag, Maria i en fransk by och Clara i Italien. Och samtidigt vill en ond ledare släppa lös sin ondska i världarna. Här följer ett litet utdrag ur boken;

– Berätta om den värld du kommer ifrån.

– Vad vill du veta?

–  Hur ser det ut där?

– Det är en värld av dimmor, sa han.

– Går ni omkring i dimma?

– Verkligen inte, vi ser hur bra som helst. Dimman lever, den visar det som lämpar sig och byter skepnad allt efter behov.

– Vems behov?

– Samhällets förstås, svarade han.

– Alvsamhällets? frågade hon.

– Samhällets, upprepade han, alverna, träden, stenarna, förfäderna, djuren.

– Lever alla tillsammans?

– Alla är tillsammans, svarade han. Åtskillnad är en sjukdom.

Muriel Barbery gjorde stor succé med den filosofiska romanen Igelkottens elegans 2006. Författarinnan föddes den 28 maj 1969 i Casablanca, Marocko. När hon inte skriver böcker är hon filosofilärare. Alvernas liv är den första delen av två om två flickor med speciella egenskaper.

Clara, ser ut som en människa på alla sätt, men är i själva verket häften alv, hälften människa. Den andra flickan, Maria, är till hundra procent en alv men ser ut som en människa. De får inte veta om sina öden förrän ett krig mellan alver och människor drar ihop sig.

Till en början känner  inte flickorna till den varandras existens men snart uppstår en telepatisk kontakt, lika enkel självklar som att du och jag skulle samtala med varandra. Clara förmedlar upplevelser och syner genom sin musik och klärvoajans som får omgivningen att skratta och gråta och Maria tillbringar helst dagarna ute i naturen där hon samtalar med både vildsvin, harar och andra väsen.

Det finns några män och kvinnor som intuitivt vet att det finns mer i världen och naturen än de kan se, som till exempel att stenarna, vinden och havet lever. Som läsare får man även inblickar i dessa personers liv vid sidan av flickorna.

Det är en trivsam läsning, författarinnan har en filosofisk och varm ton. Hon skildrar människorna och enkla vardagshändelser med stor omsorg och kärlek. Det är svårt att avgöra tidsramen för handlingen, fast å andra sidan känns det helt naturligt att tiden är svävande.

När flickorna är tio år kommer kriget allt närmare och förbindelselänken mellan de två världarna förstörs. Claras och Marias uppgift blir att kämpa mot de onda krafter som hotar både människorna och alverna. Det blir de som skapar en ny bro mellan världarna.

Emellanåt kändes det svårt att hänga med i skeendet, Muriel Barbery älskar att beskriva och gotta sig i detaljer och förnimmelser, romanen skulle göra sig ännu bättre med lite mindre beskrivningar och mer av de faktiska händelserna. Det jag gillar mest med boken är fantasin och författarinnans förmåga att gestalta livet bakom den stora stenen i skogen.

Boken får åtta kakor av mig

Publicerat i Fantasy och science fiction, Uncategorized | Märkt , , | Lämna en kommentar

Krigare av Johanne Hildebrandt

krigareTitel: Krigare : ett personligt reportage om de svenska soldaterna i Afghanistan
Författare: Johanne Hildebrandt
Förlag: Forum

I maj 2010 åkte 500 svenska soldater till Afghanistan för att upprätthålla fred och stötta civilbefolkningen i kriget. Johanne Hildebrandt följde skyttekompaniet FS19 som inbäddad journalist och skrev denna drabbande bok om hur det kan vara att vara soldat i detta land. Och hon börjar faktiskt från det att soldaterna fick utbildning här i Sverige, följer sedan med på resan ner och besöker dem flera gånger under de månader de är på plats. Hon intervjuar också några soldater efter det att de kommit hem, vilket går att läsa om i slutet av boken.

Hon är med och följer ett flertal krigare i deras vardag, skildrar hur det är att bo och vistas i en krigszon och hon intervjuar en del afghaner som bor i landet om hur de tänker kring sin situation. Soldaternas berättelserna handlar om vägbomber och hårda strider, kanske de hårdaste svenska soldater har varit med i någonsin i modern tid.

Johanne skildrar också Försvarsmaktens tillkortakommanden, hur soldaterna köper egen skyddsutrustning innan de åker ner (för egna pengar) och de dåliga lönerna för de som är ute i fält och riskerar sina liv jämfört med de som sitter hemma bakom ett skrivbord. Hon skriver om fin kamratskap ute i fält, om de anhöriga som är hemma och är djupt oroliga och om sina egna reflektioner kring att vara kvinna i ett extremt mansdominerat krig.

Hon beskriver hoppet som afghanerna hade när de försöker genomföra ett parlamentsval mitt i brinnande kaos och den korrumperade polisen i landet som man försöker samarbeta med. Hon beskriver hjälporganisationers ibland svåra situation med att försöka starta skolor i landet. På många platser går det inte att göra eftersom säkerheten för personalen inte går att upprätthålla.

Johannes egen frustration går också att läsa om, hennes försök att få svenska medier och i förlängningen det svenska folket att förstå vad den här konflikten handlar om verkar svårt. Hon vill att soldaterna ska få stöd och förståelse för sitt arbete och hon vill att politiker ska sätta sig in i allt. Till slut säger hon upp sig från Aftonbladet eftersom hon får lite eller inget stöd i sin kamp och ibland mycket farliga arbete.

Jag rekommenderar boken varmt och vill du läsa mer av samma författare så vill jag tipsa om boken Blackout (som jag har recenserat här) där hon skriver om balkankriget och sin tid som utrikeskorrespondent där. Krigare får nio hårdnackade och tuffa kakor av tio. Krigare går att läsa gratis som e-bok här: https://forlag.angsjodal.se/I_Hildebrandt_Krigare_344s.pdf

Pebbles Karlsson Ambrose

Publicerat i Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner, Uncategorized | Lämna en kommentar

I skymningen sjunger koltrasten

Titel: I skymningen sjunger koltrasten i-skymningen-sjunger

Författare: Linda Olsson

Förlag: Brombergs

Vid pennan: Monic Arvidson W

Linda Olsson har bara skrivit en handfull med böcker, men redan är hon en bestsellerförfattare. Jag kan förstå varför hon är omtyckt. Varje rad är skriven med stor känsla och vemod. Förutom att hon är författare, är hon jurist, fru och mor. Sedan tjugo år bor hon i Auckland, Nya Zeeland.

Hon har en förmåga att krypa in under skinnet på läsaren med sin text. Så känns det när jag läser hennes bok Koltrasten sjunger i skymningen. Hennes ton är alltigenom sorgsen.

Romanen handlar om tre personer i ett hyreshus som knyts samman. Det är Otto, som är änkling, serietecknaren Elias, som är som en nykläckt fågelunge och Elisabeth, kvinnan som aldrig syns till fast hon har bott i samma trappuppgång i flera månader. Personerna är ensamma på olika sätt och var och en slåss med sina spöken. Elisabeth har avskärmat sig från omvärlden. Hon har slutat tala och väntar mer eller mindre på döden.

En dag säger Elias något i hennes brevlåda. Något som får Elisabeth att reagera. Hon blir helt enkelt nyfiken och varm av omtanken. Utan att hon egentligen vill det, dras hon in i livet som pågår utanför hennes dörr. Hon lär känna Ottos och Elias. Fast depressionen och livströttheten lämnar henne inte, även om man ibland får för sig att hon är på väg ut ur mörkret.

Det är en tung bok, fylld av vemod och ändå är det svårt att lägga den ifrån sig. Jag tycker snabbt om alla tre personerna och hoppas på framgångar och ett lyckligt slut. Boken finns både som pocket och inbunden.

När jag har läst ut romanen, kan jag inte låta bli att undra hur författaren är som person. Jag googlar på henne och förstår att hon aldrig är riktigt glad, att hon själv bär på en tungsinthet. Skälet till detta hittar jag inte. Hon föddes 1948 i Stockholm men bor sedan många år också i Auckland, Nya Zeeland.

Hennes debutroman kom sent.  Året var 2006 och romanen hette Nu vill jag sjunga dig milda sånger. Då var Linda Olsson 58 år gammal. Hon berättar i en intervju för Expressen (Cecilia Hagen den 8 juni 2008) att hon gick en skrivarkurs i London och där skrev hon ”några förskräckliga noveller som hamnade i papperskorgen.” Det var strax innan hon flyttade med sin familj till Nya Zeeland. Sedan dess har hon gett ut tre romaner till.

Jag har inte läst fler böcker av henne, men nu har jag blivit nyfiken på en trilogi som hon arbetar med, Ingenting är glömt. ”Fast den gavs ut under pseudonym: Adam Sarafis. Hon skriver trilogin tillsammans med den nyzeeländska manusförfattaren Thomas Sainsbury. Handlingen är långt ifrån de tidigare böckerna. Här är det en ung man som hittas död på ett bibliotek i Auckland.

Romanen får sex kakor av mig.

 

Publicerat i Övrig skönlitteratur, Recensioner | Märkt , | Lämna en kommentar

Om att samla frimärken

 Titel: Om att samla frimärkenom-att-samla-frimarken

Författare: Håkan Lindquist

Förlag: Kabusa

Vid pennan: Monic Arvidson W

Det var texten på baksidan av boken som fick mig att vilja läsa just den här boken:  Mattias var 11 år när han första gången träffade Samuel Gunnarsson. Mötet blev inledningen på en betydelsefull och ömsesidig vänskap.

   ”Vad heter du?” frågade han.

   ”Mattias.”

   Han upprepade mitt namn. ”Det betyder gåva från Gud. Visste du det?”

Håkan Lindquist har skrivit noveller, artiklar och recensioner i olika tidskrifter som har publicerats i Sverige, Norge, Finland, Island Tyskland, med flera länder. Hans debutbok heter Min bror och hans bror, (1993) en berättelse om Jonas, som försöker skapa sig en bild av sin döde bror.  Romanen har översatts till flera språk och 2002 vann det franska litteraturpriset Prix Littéraire de la Bordelase de lunetterie för den franska utgåvan av boken.

Om att samla frimärken, är Håkan Lindquist tredje roman. Den handlar om två ensamma människor som blir vänner. Åldersskillnaden mellan huvudpersonerna är stor, Jag undrar om handlingen kommer att leda till att de är släkt, men snart inser jag att så inte alls är fallet. Romanen har ett viktigt budskap. Åldern inte är viktig. Författaren fokuserar på två människors utanförskap och hur de känner igen sig själva i den andre. Samuel och Mattias ser varandra bortanför de sociala ramarna och reglerna, de ser vidare än skalet, bakom siffran som talar om hur länge någon har levt och urskiljer istället människan, själen. De har en tidlös samhörighet.

Samuel samlar på frimärken och han ger Mattias sina första märken. Fjärilarna blir ett sätt för dem att samtala om annat. Om saker som har skett, om ställen de varit på eller velat se och om samlandet av livserfarenheter. Det är en sinnlig och ömsint skildring av både vänskap och om kärlek. Bägge är betraktare med stor känsla för nyanserna i livet. Dikter blir ett andningshål som tröstar och visar att det finns en annan värld än den dagliga enformigheten då man kliver upp varje morgon för att gå till arbetet, stämpla in och tjäna sitt levebröd. Men Mattias växer upp och flyttar och kontakten blir sporadisk.

När Samuel dör, åker Mattias till begravningen. Han återupplever deras vänskap. Han gör det aktivt, genom att besöka ställen och upprepa saker de har gjort tillsammans. Han låter tankar och nya insikter skölja över honom och på det viset lär han sig känna Samuel ännu mer. I ett kyrktorn hittar han ett meddelande från Samuel till honom. Samuel har förstått att Mattias kommer att återvända dit den dagen Samuel är död.

Författaren är född den 28 mars 1958 i Oskarshamn. Han bor i Stockholm och Berlin. Han har också skrivit en del sånger. Jag ger boken sju kakor.  Läs gärna mer om honom på http://hakanlindquist.blogspot.se/

 

 

Publicerat i Övrig skönlitteratur | Märkt | Lämna en kommentar