Krigare av Johanne Hildebrandt

krigareTitel: Krigare : ett personligt reportage om de svenska soldaterna i Afghanistan
Författare: Johanne Hildebrandt
Förlag: Forum

I maj 2010 åkte 500 svenska soldater till Afghanistan för att upprätthålla fred och stötta civilbefolkningen i kriget. Johanne Hildebrandt följde skyttekompaniet FS19 som inbäddad journalist och skrev denna drabbande bok om hur det kan vara att vara soldat i detta land. Och hon börjar faktiskt från det att soldaterna fick utbildning här i Sverige, följer sedan med på resan ner och besöker dem flera gånger under de månader de är på plats. Hon intervjuar också några soldater efter det att de kommit hem, vilket går att läsa om i slutet av boken.

Hon är med och följer ett flertal krigare i deras vardag, skildrar hur det är att bo och vistas i en krigszon och hon intervjuar en del afghaner som bor i landet om hur de tänker kring sin situation. Soldaternas berättelserna handlar om vägbomber och hårda strider, kanske de hårdaste svenska soldater har varit med i någonsin i modern tid.

Johanne skildrar också Försvarsmaktens tillkortakommanden, hur soldaterna köper egen skyddsutrustning innan de åker ner (för egna pengar) och de dåliga lönerna för de som är ute i fält och riskerar sina liv jämfört med de som sitter hemma bakom ett skrivbord. Hon skriver om fin kamratskap ute i fält, om de anhöriga som är hemma och är djupt oroliga och om sina egna reflektioner kring att vara kvinna i ett extremt mansdominerat krig.

Hon beskriver hoppet som afghanerna hade när de försöker genomföra ett parlamentsval mitt i brinnande kaos och den korrumperade polisen i landet som man försöker samarbeta med. Hon beskriver hjälporganisationers ibland svåra situation med att försöka starta skolor i landet. På många platser går det inte att göra eftersom säkerheten för personalen inte går att upprätthålla.

Johannes egen frustration går också att läsa om, hennes försök att få svenska medier och i förlängningen det svenska folket att förstå vad den här konflikten handlar om verkar svårt. Hon vill att soldaterna ska få stöd och förståelse för sitt arbete och hon vill att politiker ska sätta sig in i allt. Till slut säger hon upp sig från Aftonbladet eftersom hon får lite eller inget stöd i sin kamp och ibland mycket farliga arbete.

Jag rekommenderar boken varmt och vill du läsa mer av samma författare så vill jag tipsa om boken Blackout (som jag har recenserat här) där hon skriver om balkankriget och sin tid som utrikeskorrespondent där. Krigare får nio hårdnackade och tuffa kakor av tio. Krigare går att läsa gratis som e-bok här: https://forlag.angsjodal.se/I_Hildebrandt_Krigare_344s.pdf

Pebbles Karlsson Ambrose

Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.