Titel: Om att samla frimärken
Författare: Håkan Lindquist
Förlag: Kabusa
Vid pennan: Monic Arvidson W
Det var texten på baksidan av boken som fick mig att vilja läsa just den här boken: Mattias var 11 år när han första gången träffade Samuel Gunnarsson. Mötet blev inledningen på en betydelsefull och ömsesidig vänskap.
”Vad heter du?” frågade han.
”Mattias.”
Han upprepade mitt namn. ”Det betyder gåva från Gud. Visste du det?”
Håkan Lindquist har skrivit noveller, artiklar och recensioner i olika tidskrifter som har publicerats i Sverige, Norge, Finland, Island Tyskland, med flera länder. Hans debutbok heter Min bror och hans bror, (1993) en berättelse om Jonas, som försöker skapa sig en bild av sin döde bror. Romanen har översatts till flera språk och 2002 vann det franska litteraturpriset Prix Littéraire de la Bordelase de lunetterie för den franska utgåvan av boken.
Om att samla frimärken, är Håkan Lindquist tredje roman. Den handlar om två ensamma människor som blir vänner. Åldersskillnaden mellan huvudpersonerna är stor, Jag undrar om handlingen kommer att leda till att de är släkt, men snart inser jag att så inte alls är fallet. Romanen har ett viktigt budskap. Åldern inte är viktig. Författaren fokuserar på två människors utanförskap och hur de känner igen sig själva i den andre. Samuel och Mattias ser varandra bortanför de sociala ramarna och reglerna, de ser vidare än skalet, bakom siffran som talar om hur länge någon har levt och urskiljer istället människan, själen. De har en tidlös samhörighet.
Samuel samlar på frimärken och han ger Mattias sina första märken. Fjärilarna blir ett sätt för dem att samtala om annat. Om saker som har skett, om ställen de varit på eller velat se och om samlandet av livserfarenheter. Det är en sinnlig och ömsint skildring av både vänskap och om kärlek. Bägge är betraktare med stor känsla för nyanserna i livet. Dikter blir ett andningshål som tröstar och visar att det finns en annan värld än den dagliga enformigheten då man kliver upp varje morgon för att gå till arbetet, stämpla in och tjäna sitt levebröd. Men Mattias växer upp och flyttar och kontakten blir sporadisk.
När Samuel dör, åker Mattias till begravningen. Han återupplever deras vänskap. Han gör det aktivt, genom att besöka ställen och upprepa saker de har gjort tillsammans. Han låter tankar och nya insikter skölja över honom och på det viset lär han sig känna Samuel ännu mer. I ett kyrktorn hittar han ett meddelande från Samuel till honom. Samuel har förstått att Mattias kommer att återvända dit den dagen Samuel är död.
Författaren är född den 28 mars 1958 i Oskarshamn. Han bor i Stockholm och Berlin. Han har också skrivit en del sånger. Jag ger boken sju kakor. Läs gärna mer om honom på http://hakanlindquist.blogspot.se/