Titel: Boktjuven

Liesel Meminger
Författare: Markus Zusak
Vid pennan: Monic Arvidson W
Jag såg filmen först. Egentligen brukar jag alltid göra tvärtom: Först boken och sedan filmen, men nu kom den upp på bioduken innan jag hade hunnit läsa romanen.
Boken var precis så bra som jag hade föreställt mig. Huvudpersonen, Liesel Meminger, tolv år, är en alldeles vanlig och mycket modig flicka. Som vanliga människor faktiskt ofta är.
Att berätta historien ur dödens perspektiv kändes till en början motbjudande men snart fascinerades jag av valet av berättarperspektiv. Döden blev nästan mänsklig – en hon? Eller en hen?
Döden lade i alla fall märke till Liesel när hennes bror dog och hen fascineras av Liesel. Döden ser färger omkring människor och när den ser Liesel blir det en lång rad med färger. Romanen är skriven av australiensaren Markus Zusak, född 1975 i Sydney. Han har gett ut sex böcker och Boktjuven var hans genombrott år 2005.
Handlingen utspelar sig under andra världskriget i ett litet tyskt samhälle. Man får följa Liesel, hennes vän Rudy, några grannar och en fosterfamilj. Författaren har funnit ett utmärkt sätt att berätta om nazismen och krigets fasor för våra barn. Jag tror att det är en bok som får dem att fråga och undra. Liesel Meminger förs till en okänd by i Tyskland. Det sägs att hennes mamma var kommunist och Liesel kan till en början inte läsa, men lär sig av en judisk pojke, som hennes fosterföräldrar gömmer i källaren. Under kristallnatten görs ett bokbål av judarnas böcker. Liesel stjäl en bok. Riktigt varför får man aldrig veta, jag uppfattar det som en instinktiv protest mot det som sker omkring henne och de övriga i byn. Folk vågar inte säga emot och de vågar inte lita på varandra.
Om jag skulle välja en bok för mitt barnbarn på tolv år, skulle jag välja den här. Språket är enkelt och målande och jag tror att mitt barnbarn skulle kunna identifiera sig med Liesel. Dessutom får läsaren en massa fakta gratis. Men framför allt är det en bok som skakar om och berör. Den får åtta kakor av mig.
som mest av allt liknar en kuliss. Faktiska händelser som OS i Berlin, pogromen 1938 (Kristallnatten), krigsutbrottet och invasionen av Sovjetunionen prickas av för att vi ska veta när det hela utspelas, men har ingen nämnvärd betydelse för själva historien.