Den hela människan

Hela människan - den kreativa ingången

Hela människan – den kreativa ingången

Titel: Hela människan

Författare: Åke Högberg

Vid pennan: Monic Arvidson W

Ordet symbol är grekiskt och betyder: att sätta samman.

Det är inte bara kroppen som mår bra av träning. I boken Hela människan berättar psykologen och psykoterapeuten Åke Högberg om vikten av stimulans för våra mentala sidor. Och han gör det utan att man får känslan av navelskåderi. Boken är intressant och väcker min nyfikenhet och lust att prova olika kreativa ingångar för att hitta mig själv i vardagens alla måsten.

Grunden är sagor, myter och symboler. I alla tider har olika berättelser och sägner delats av oss människor. De har funnits och finns, djupt i våra medvetanden. Alltid med något budskap. Vad säger just den sagan om dig? Hur tolkar, eller känner du inför den?

I boken Hela människan ledsagar författaren läsaren med hjälp av andra klienters upplevelser och tolkningen av deras symboler. Boken vänder sig främst till den som arbetar som terapeut, men är också intressant för gemene man som intresserar sig för sitt inre.

Det handlar till stor del om att ta kontakt med vår inre skaparverkstad, med vår själ. Och att våga möta sig själv och sina rädslor. Och här får man en mängd tips på hur man kan gå tillväga. När man uppehåller sig vid en aspekt i livet, förstärkts enligt Åke Högberg, även den inre bearbetningen.

Författaren har utbildat omkring tusen personer i kristerapi och samtalsmetodik på bland annat sjukhus runt om i Sverige. En av de viktigaste erfarenheterna som han har fått med sig, är förmågan att kunna ta in och mentalisera vad som hänt, att utrycka de känslor som är förknippade med det inträffade, hur hemskt det än är. Lyckas man inte med detta, är risken stor för blockering och stopp i den personliga utvecklingen, som kan leda till hämmande mönster.

I symboler möter man sig själv och i drömmen sätter man samman minnen, erfarenheter och känslor. Att sätta sig med papper och penna med detsamma när man vaknar ur en dröm, kan ge värdefull information. Ett sätt är att associera fritt till olika symboler eller ord i drömmen, att bara skriva upp allt som kommer till dig. Ringa in eller markera sådant som känns viktigt. Drömmarna påverkas givetvis av vad du till exempel har sett på TV, eller saker du har varit med om dagen innan. Men bara genom att ge drömmen uppmärksamhet, brukar man intuitivt förstå vilka dela som är betydelsefulla.

En annan övning för att öppna upp sitt inre kan vara att måla förutsättningslöst. Du kan variera teman som till exempel vattendrag, musik, att måla till ett specifikt ord eller till en dröm.

Sammanfattningsvis tolkar jag boken som en uppmaning att stanna upp och vara stilla, och till detta ges läsaren inspiration och verktyg. Åke Högberg menar att detta är livsnödvändigt för att vi ska må bra. Bilderna vi skapar i stillhet ger oss chansen att utveckla våra sanna jag, utan att låta sig påverkas av sociala trender.

Det fick i alla fall mig att inse hur mycket de där små stunderna, när jag stänger av bruset och bara är, betyder. Det är kvalitet.

För den som är intresserad av att läsa mer om vad han har skrivit: http://www.symbolon.se/bocker.html

 

Boken får nio kakor av mig.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s