The Invisible Library av Genevieve Cogman

imageTitel: The Invisible Library
Författare: Genevieve Cogman
Förlag: PanBooks Ltd
Inlägg av: Karin Brissman Wigren

Som biblioteksnörd och biblioteksstudent söker jag ibland aktivt efter bibliotek och bibliotekarier i litteraturen. Och så kom jag över boken The Invisible Library. Tyvärr har den inte kommit ut på svenska än men förhoppningsvis händer det snart (orginalet kom ut så sent som 2015).

Vi får följa med biblioteksspionen Irene som arbetar för Biblioteket. Hon stiger in i olika alternativa världar för att införskaffa unika böcker åt sin arbetsgivare. Ibland är det ett så enkelt jobb som att gå in i en butik i världen och köpa en kopia. Ibland krävs det lite mer än så…

I The Invisible Library skickas Irene till en värld som har en hög grad av kaos – alltså mycket går emot logikens lagar där och dessutom har hon med sig en helt ny lärlig som verkar dölja någonting från henne.

Genevieve Cogman (vilket namn för en fantasyförfattare dessurom!) målar upp en intrikat och fullspäckad ny värld (inte bara den alternativa världen som Irene hamnar i) som har närmst oändliga möjligheter att utveckla. Det doftar olja om det steampunkinspirerade maskineriet och Irene interagerar med vampyrer, varulvar, drakar och fairy folk om vartannat. När man hör detta kan det kännas som att Cogman försöker klämma in allt för mycket men det finns logik i även detta. Hon använder folksagor och sägner och binder dem väl samman med hennes nya värld. Allt har sin förklaring och Cogmans ordningsälskande bibliotekarie Irene är en underbar hjältinna som betonar ordens och Språkets betydelse.

Det finns i detta nu en uppföljare – The Masked City och under 2016 är det planerat att två till ska komma ut.

Den här boken får 10 av 10 drömkakor!

Det här inlägget postades i Engelska titlar, Fantasy och science fiction, Hem, Karin Brissman Wigren och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till The Invisible Library av Genevieve Cogman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.