Förbannelsen av Birgitta Stillman

Titel: Förbannelsen
Författare: Birgitta Stillman
Baksidestext: ”ÅRET är 1633 och Elof reser till Pommern för att studera latin och teologi. Det är en orolig tid, det långa kriget rasar i Europa och Satan är en realitet. Han som utmanar Gud om herraväldet och kan förvandla sig så att man aldrig vet var, eller i vem, han gömmer sig. Och det är de trollkunniga som för att utöka sin makt helst svär djävulseden. Dessa avgudadyrkare måste med alla medel bekämpas annars kommer jorden att gå under.
Så träffar Elof under sin resa Niels, dansken, som läser juridik. En varm vänskap uppstår, trots att Sverige och Danmark är fiender och att de båda männen har skilda uppfattningar om bevisföringen vid trolldomsprocesser. Sedan blir Elof presenterad för Niels trolovade, Signe.”

Boken utspelar sig på 1600-talet och det märker man direkt när man börjar läsa. Den är nämligen skriven på det sätt som man talade på den tiden. T.ex. sa man inte ofta du till varandra utan nämnde varandra i tredje person. I början var det lite ovant att läsa en sådan text men efter en stund kom man in i det och man lär sig att läsa mellan raderna. Det är en spännande och mörk bok om en tid i Sveriges historia då vidskepelser och tron på häxor var lika sann som vi idag ser på vetenskapen. Om någon blev sjuk kunde man vara säker på att det var någon som hade kastat en förbannelse över en.

Historien varvas mellan Elof som studerar utomlands och de människor som bor i den församling som han så småningom kommer att få som präst. Rädslan för trollkonst och det som inte går att förklara (som läran om hur smitta sprider sig) är påtaglig i boken och karaktärerna tar till olika knep för att klara sig. Det är både intressant och skrämmande att läsa.

Det här var en tid då Sverige var kristnat sedan länge tillbaka, men fortfarande trodde folk på olika väsen och trolldom. De inom kyrkan jobbade hårt för att få bort denna tro. Författaren har verkligen gjort en ordentlig research kring allt detta, både i hur man pratade och vardagliga saker man använde. När man läser den här boken är man verkligen med vid den tiden, och svettas med karaktärerna. För det var inte alltid lätt och även om man var oskyldig kunde man bli anklagad och dömd ändå.

När man väl har fått kläm på språket blir boken alltmer spännande, speciellt i slutet. Om man är intresserad av häxprocesser och allmänt leverne på 1600-talet är den här boken något jag rekommenderar.

Förbannelsen får sju kakor av tio.

Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Historiska romaner, Nathalie Sjögren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.