Save the Cat! av Blake Snyder

save-the-catTitel: Save the Cat! The Last Book on Screenwriting That You´ll Ever Need
Författare: Blake Snyder
Förlag: Michael Wiese Productions

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Blake Snyder var en erkänt kunnig filmmanusguru i Hollywood som har influerat filmindustrin med sina tankar om hur ett bra filmmanus ska vara uppbyggt. Han lärde dessutom ut sina tekniker och var generös och delade med sig av sin kunskap, bland annat då genom att skriva den här boken.

Det här är alltså en handbok i hur man skriver ett filmmanus, men boken innehåller också en hel del annat. Den innehåller idéer och funderingar kring vad som är en bra film egentligen, författaren beskriver hur många storfilmer är uppbyggda och den ger idéer om hur man ska sälja in manus till ”dem” – de i Hollywood som köper manusen och gör dem till verklighet.

Blake Snyder gör ett kaxigt intryck på amerikanskt manér genom sitt sätt att skriva och boken har också den inte så ödmjuka undertiteln ”The Last Book on Screenwriting That You´ll Ever Need”. Det signalerar kanske tonen, som kanske stör den svenska läsaren. Men faktum är att Blake Snyder kanske kunde leva upp till ryktet, med många köpta manus under bältet.

Nåja, han verkade ha haft ett hälsosamt respektlöst förhållande till filmindustrin och hantverket – vilket gör att om man själv är aspirerande manusförfattare känner sig bättre till mods. Hantverket verkar inte så hemligt och hans relation till skrivandet så där tvingande och oglamoröst som i alla fall jag kan känna igen mig i.

Själv gillade jag kapitlen bäst som handlade om skrivandet: ”Let´s beat it out!” och kapitlet som handlade om ”felsökning” i manuset (What´s wrong with this picture?). Det är väldigt handgripliga skrivartips, där jag kände att jag lärde mig nya saker.

Nåja, boken är en klassiker i genren som alla borde ha läst typ igår. Många uttryck i skrivarsvängen och i bok- och filmbranschen som används ofta är myntade just av denna man och de anses som grundläggande kunskap. Så lägg till basverktygen i din skrivarverktygslåda genom att läsa Blake Snyder alltså. Och nu kan alltså även jag äntligen bocka av den från min digra att läsa-lista.

Boken får åtta pålitliga kakor. Man får det man vill ha helt enkelt. Läs mer om författaren och om manusskriveri på www.savethecat.com.

Notering | Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.