Kaknäs sista band och andra zonsagor av Anders Fager

kaknas-sista-band-och-andra-zonsagorDet här är en novellsamling av Anders Fager, en känd svensk skräckförfattare. Hans berättelser tar ofta plats på och kring Kungsholmen i Stockholm i nutid eller framtid. I just den här boken är det postapokalyps á la rollspelet Mutant: År Noll. Katastrofen har hänt på vår alldeles egna gata i stan.

Som ramverk runt novellerna kommer fragmentariska sändningar från Kaknästornet där nyheterna sänds ifrån – ut över ruinerna. Lyssnar någon? Över alla de som överlever, älskar och dör i spillrorna regnar det ett surt regn och brandrök fyller luften. Jorden är härjad av mögel och blod och för mutanter och människor handlar det om att dö eller dödas, att äta eller bli uppäten.

Vi får följa Lisetts första möte med solen efter att hennes släkte har bott i en enklav under marken i generationer och ledsnat på att äta mal och svamp. Vi får träffa Saki som försöker hitta fynd i Kungskurvan bland muterade doggar med byxor och kadunder. Vi får träffa Margit Mo Diesel som lyckas lokalisera automaten Alva som tar hand om Bagarmossens tunnelbanestation och som inte vet vad den ska göra av alla döda människor. Den har seriösa städproblem, alltså – sådär som automater kan ha.

Vi får lära oss hur ”fri handel” ser ut på Köphuset och läsaren inser fort att Knark-Lenas affärer nog är de mest lönsamma. Vi får också träffa den rubbade läkaren som har problem med att bevakningssystemet skjuter patienter som inte har vett att skriva in sig i receptionen för rätt bricka.  Och sedan finns det såklart ett sjömonster som sig bör. Rubbitten Rekryt #294 har problem med att imponera på sin pappa och för att han inte får ligga medan alla andra verkar bli fulla på tokjos. Utom Romeo då som är rädd för själva skogen vid Järva krog för den är fan skitläskig.

Ja, är du sugen på att åter äntra en av Anders Fagers skruvade världar så är det här boken för dig. Detta kanske är en bitter betraktelse över en möjlig framtid för oss människor, eller kanske bara sagor om hur korkade vuxna människor kan vara? Är vi alla dumma i huvudet när det kommer till överlevnad till varje pris? Eller klarar vi knappt av att tänka själva och böjer oss för överheten när världen blir för komplex för att kunna hanteras? Mellan bokpärmarna är valen fler, mer filosofiska och hypotetiska än i dataspelens labyrinter.

Vill du läsa andra recensioner av Ander Fagers böcker här på Bookiecookiez så klicka här för: Samlade svenska kulter, Jag såg henne idag i receptionen och barnboken Den elaka vikarien. Han har också bland annat medverkat i antologin Andra vägar – Tio nya utopier.

Annonser
Det här inlägget postades i Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s