Handmade Nation av Faythe Levine och Cortney Heimerl

3294328Titel: Handmade Nation: The Rise of DIY, Art, Craft, and Design
Författare: Faythe Levine och Cortney Heimerl
Förlag: Princeton Architectural Press
Inlägget är skrivet av Erica Engdahl

På sistone har jag läst en del böcker som på olika sätt berör temat gör-det-själv, pyssel och skapande och en av dem är Handmade Nation, en bok som skrevs och sammanställdes av Faythe Levine och Cortney Heimerl som också står bakom dokumentärfilmen Handmade Nation som kom 2009. Handmade Nation är en bok som består av korta intervjuer och essäer om modern slöjd och moderna slöjdare. Om du tänker korsstygn och handmålade blommönster på porslin när du hör/ser ordet slöjd bör du absolut läsa den här boken. Boken innehåller en spännande samling moderna slöjdare som skapar i korsningen mellan historisk teknik, punkkultur och gör-det-själv-anda. Många av de som finns med i boken skapar inom traditionella områden (broderi, sömnad etc) men på ett otraditionellt sätt, och helst med ett politiskt meddelande; en av dem tillverkar kläder under taglinen “Because Sweatshops Suck”.

Även om Handmade Nation är väldigt fokuserad på USA blev jag väldigt inspirerad av de tankar och metoder som boken innehåller. Det bildmaterial som finns med i Handmade Nation visar slöjdarna, deras arbetsmiljöer, deras processer och slutresultaten av deras skapande. Bilderna varvas med tankar om skapande och inspiration i intervjuform och essäform och när jag läst klart vill jag bara sätta igång med ett nytt pysselprojekt! Jag ger Handmade Nation 9 kakor av 10 och jag rekommenderar den till alla som ser något snyggt och/eller bra på nätet och tänker “det där borde jag kunna göra själv” istället för “undrar hur mycket det kostar att köpa”. En bonus är att Kate Bingaman-Burt, en illustratör jag gillar, har ritat material i boken också!

Faythe Levine är fotograf, filmare, författare och slöjdare som föddes i Minneapolis, växte upp i Seattle och bor i Milwaukee, Wisconsin. Cortney Heimerl identifierar sig som lapptäckessömmerska, mönsterskapare, flagmakare och konstnär och även hon finns i Milwaukee, Wisconsin. Tillsammans har de skapat boken och filmen Handmade Nation.

Annons
Detta inlägg publicerades i Engelska titlar, Erica Engdahl, Facklitteratur, Handarbete och sömnad, Hem, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.