How to Be Bad av E. Lockhart, Sarah Mlynowski och Lauren Myracle

23615098Titel: How to Be Bad
Författare: E. Lockhart, Sarah Mlynowski och Lauren Myracle
Förlag: HarperTeen
Inlägget är skrivet av Erica Engdahl

Som med de flesta andra YA-böcker hittade jag även denna genom John Green. Jag läste Let It Snow som John Green skrivit tillsammans med Maureen Johnson och Lauren Myracle så då blev jag nyfiken på att kolla vidare efter vad Johnson och Myracle skrivit mer. När jag såg att Myracle skrivit en bok tillsammans med E. Lockhart, författaren bakom den fantastiska The Disreputable History of Frankie Landau-Banks, fattade jag omgående att jag måste läsa How to Be Bad också. Jag är en sucker för YA-böcker.

How to Be Bad handlar om de tre tjejerna Jesse, Mel och Vicks. Jesse vill fly från en potentiellt livsförändrande nyhet hon just fått och kommer på att hon samtidigt kan göra saker bra igen mellan sig och sin bästa vän Vicks genom att övertala henne att följa med på en roadtrip för att bland annat överraska Vicks pojkvän som börjat på college. Jesse använder sig av detta faktum för att få med sig Vicks eftersom hon vet att Vicks är orolig över att pojkvännen har varit dålig på att höra av sig sedan han började på college. Mel är nykomlingen på orten som trots att hennes familj är rik har börjat jobba på samma diner som Vicks och Jesse jobbar på i vad som verkar vara ett försök att skaffa vänner. Jesse är avundsjuk på Mel för att hon dels är rik och dels verkar komma lite för bra överens med Vicks. Jesse lyckas med att övertala Vicks om att hon ska följa med på roadtrip bland annat eftersom Mel erbjuder sig att betala för bensin med mera. Sagt och gjort, trion åker iväg och resten av berättelsen handlar om vad som händer tjejerna längs vägen.

Det är häftigt hur olika tre tjejers syn på samma händelser kan vara och perspektiven skiftar verkligen mycket från kapitel till kapitel. Varje kapitel berättas ur en av tjejernas synvinkel och det är alltså ny berättare vid varje nytt kapitel. Mel försöker våga sig ut ur sitt tystlåtna tillbakadragna skal, Vicks är den vilda och högljudda av tjejerna som svär och är mer våghalsig och Jesse är djupt kristen och det färgar hennes sätt att prata med Vicks som inte direkt lever enligt kristendomens regler för hur saker ska gå till. Det är intressant att läsa om hur tjejerna utvecklas under sin resa och författaren i mig tycker att det är imponerande att författarna bakom How to Be Bad får en historia om tre tjejer i en bil till att bli så intressant och händelserik som denna berättelse ändå är. Även om tjejerna tillbringar mycket tid i bilen. Jag ger How to Be Bad 8 kakor av 10 och rekommenderar den till alla YA-entusiaster som gillar att läsa om tonårstjejer som missförstår varandra och sig själva.

Förutom att vara med och skriva How to be Bad har E. Lockhart också skrivit bland annat The Disreputable History of Frankie Landau-Banks och We Were Liars. E. Lockhart har doktorsexamen i engelsk litteratur från Columbia University och förutom sitt författarskap jobbar hon också som lärare. Lauren Myracle har skrivit både barnböcker och YA-böcker, bland annat Bliss och Kissing Kate. How to Be Bad är inte den enda bok som Myracle skrivit tillsammans med två andra författare; hon har också varit med och skrivit Let It Snow tillsammans med John Green och Maureen Johnson. Sarah Mlynowski har både skrivit YA-böcker och böcker för vuxna. I YA-genren har hon skrivit serien Magic in Manhattan och när det kommer till böcker för vuxna har hon skrivit egna böcker, varit redaktör för samlingar och bidragit till diverse antologier.

Annons
Detta inlägg publicerades i Engelska titlar, Erica Engdahl, Hem, Recensioner, YA (young adults). Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.