”Zilla lilla” av Johanna Sandberg

Förlag: Whip Media 2016

ISBN: 978-91-88265-23-4

 

”Zilla lilla” är den första boken i en tänkt serie om nioåriga flickan Zilla som bor med sina båda pappor i ett trevligt litet hus med trädgård. Zilla är en lycklig flicka och hon vill gärna i hemlighet hjälpa sina pappor att bygga färdigt stenmuren de börjat på i trädgården. Om hon lyckas göra den färdig under läsåret så kommer de att ha mer tid att leka med henne under semestern! Hon får god hjälp av sin bästa kompis Anna.

Det är en trevlig bok och det är flyt i språket. Jag tycker mycket om författarens attityd till föräldrar av samma kön och hon vänder på de traditionella könsrollerna på ett föredömligt naturligt sätt. Zilla är också en tilldragande liten flicka med stor nyfikenhet och fantasi. Men … Zilla är rädd för granntanten som hon tror är en häxa och här har författaren missat något fundamentalt. Under drygt första halvan av boken förekommer inte en enda mystisk handling från granntanten som gör att läsaren kan börja misstänka och tro att det är något skumt med henne, det är enbart i Zillas fantasi och hennes kluriga idéer känns närmast krystade då de inte backas upp av granntantens eget beteende. Det torde inte ha varit alltför svårt att låta granntanten göra några konstiga saker som naturligt kunde sätta Zillas och hennes kompis fantasi i rörelse.

Först efter drygt halva boken finns det en händelse som stödjer Zillas idéer men allt för sent för att hennes initiala fantasier ska kännas trovärdiga. Inte heller finns det någon anledning att tro att det är något konstigt med ett par människors besök hos grannen, ett besök som leder flickorna till att spionera på dem.

På det stora hela är det dock en trevlig bok och jag hoppas och tror att författaren kan utveckla mer spännande inslag om så krävs och ytterligare utmejsla sådana gestalter som förekommer som bikaraktärer för att sätta färg på dem och få dem att bli så spännande som Zilla själv tycker.

 

Inlägget skrivet av Nike Fritz

 

Det här inlägget postades i Barnböcker, Hem, Nike A E Fritz, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.