”Flykten” av Torsten Larsson och Johanna Sandberg

flykten_400-211x300Förlag: Whip Media 2016

ISBN: 978-91-88265-25-8

 

”Flykten” är en bilderbok för de yngre. Den berör ett starkt och viktigt och i allra högsta grad aktuellt ämne. Flykten från ett land i krig, över Medelhavet och hela den långa vägen till Sverige. En familj med en liten pojke och hans nalle. Ämnet är behjärtansvärt men jag upplever att uppgiften faller platt. Text och bilder är utförda på ett sätt som fjärmar läsaren från känslorna den borde väcka. Kanske är det medvetet för att den unga läspubliken inte ska behöva brottas med för svåra och stora saker men då går ju uppgiften förlorad. Det är en sammanfattning över några stora steg på vägen mellan hemmet och målet men när författaren närmar sig det som verkligen kan kännas igen för små barn – det att förlora sin älskade nalle – så sveper berättelsen vidare utan att läsaren tillåts stanna upp och känna. På slutet löser sig allting gott utan att man hunnit lära känna huvudpersonen som vi inte ens får veta namnet på eller hunnit utveckla den sympati som är nödvändig.

Med tanke på den unga målgruppen så tycker jag att illustrationerna lämpar sig för äldre barn. Det är ont om närbilder och det bidrar till det avstånd som går som en röd tråd igenom hela boken och den visar bara det som vi alla kan se på nyheterna på TV. Syftet borde vara att komma bakom  TV-reportagen och inte bara ytligt reprisera dem i bokformat.

Som sagt så är ämnet behjärtansvärt och jag är övertygad om att det är ett mycket svårt ämne att förmedla speciellt till den yngsta gruppen av barn men nog borde både författaren och illustratören gått ett varv till och tänkt på vilka de vänder sig till och vad det egentligen är de vill förmedla.

 

Inlägget skrivet av Nike Fritz

Det här inlägget postades i Barnböcker, Hem, Nike A E Fritz, Recensioner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Flykten” av Torsten Larsson och Johanna Sandberg

  1. datalararen skriver:

    Det är läsaren som bestämmer hur en bok uppfattas. Men recensenten har lyckats missuppfatta boken, syftet och utförandet helt. Läs gärna andra recensioner där recensenten faktiskt har förstått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.