Ferry Tales – inte så förbannat tillrättalagt av Björn Ferry

28802627Titel: Ferry Tales – inte så förbannat tillrättalagt
Författare: Björn Ferry
Förlag: Forum
Inlägget är skrivet av Erica Engdahl

En av Sveriges mest framgångsrika skidskyttar på herrsidan lade skidorna och bössan på hyllan efter säsongen 2013/2014 och halvåret senare kom hans dagboksbiografi ut. Titeln säger mycket om bokens innehåll; tillrättalagt är det sannerligen inte. Ferry gjorde under sin karriär som skidskytt många roliga intervjuer före och efter lopp och han har också testat att vara expertkommentator och du som sett och hört Ferry i intervjuer och/eller som expertkommentator har fått en bra känsla för hur hans dagboksbiografi är.

Språket i Ferry Tales – inte så förbannat tillrättalagt är vardagligt och innehållet rör allt mellan himmel och jord; Ferry avhandlar träning, skogsbruk, politik och mycket under bältet om skidskyttar och coacher och andra. Mina absoluta favoritdelar av Ferry Tales – inte så förbannat tillrättalagt är när han berättar med sina egna ord om hur det varit före, under och efter tävlingar. Ett exempel på detta är hur den idag fortfarande aktive och mycket duktige franske skidskytten Martin Fourcade trampade på en av Ferrys stavar under ett lopp så att trugan trillade av. Ferry blev irriterad och röt åt Fourcade som direkt erbjöd sig att dra fram Ferry. Ferry tog tag i Fourcades ena stav och Fourcade benskejtade för kung och fosterland tills Ferry såg en svensk coach som kunde ge honom en ny stav. Det säger både mycket om hur det faktiskt är att åka ett skidskyttelopp och också om hur schysst idrottsman Martin Fourcade är. Jag skrattade högt vid flera tillfällen när jag läste denna fantastiskt roliga, insiktsfulla och informativa bok om en spännande sport och en fascinerande (och förmodligen aningen tokig) idrottsman. Jag rekommenderar Ferry Tales – inte så förbannat tillrättalagt till alla skidskyttenördar och folk som finner det kul att läsa om vad som pågår inne i en elitidrottares huvud under dennes karriär. 10 kakor av 10 får Ferry Tales – inte så förbannat tillrättalagt från skidskytteentusiasten Erica Engdahl.

Skidskytten Björn Ferry tog sin första världscupseger under 2008 och har sedan dess vunnit tre VM-medaljer varav 1 guld samt 1 OS-guld. Ferry är gift med armbryterskan Heidi Andersson. Ferry avslutade sin skidskyttekarriär 2014 efter 13 säsonger som aktiv i landslaget. Nu ägnar han sig åt bland annat skogsbruk. I slutet av 2014 kom dagboksbiografin Ferry Tales – inte så förbannat tillrättalagt ut.

Annonser
Det här inlägget postades i Biografier, Erica Engdahl, Hem, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s