En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret av Brian Selznick

16138896Titel: En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret (original: The Invention of Hugo Cabret)
Författare: Brian Selznick
Förlag: B. Wahlströms förlag
Inlägget är skrivet av Erica Engdahl

Det är ett par år sedan jag såg filmen om Hugo Cabret men det var inte förrän för någon månad sedan som jag upptäckte att det finns en bok. En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret är en mycket vacker bok som hör hemma i ett antal olika genrer; den är lite non-fiction och lite fiction, den är historisk men har vibbar av framtid, den är för barn men också för vuxna och det finns en stark berättelse som berättas såväl i ord som i bilder (och det är inte några bilder här och var utan det är några sidor bara bilder, några sidor text, några sidor bara bilder etc). Bokens huvudkaraktär är pojken Hugo Cabret som ensam arbetar som klockskötare på en tågstation efter att både hans pappa och hans farbror försvunnit. Hans pappa lämnade efter sig en anteckningsbok och en mekanisk figur som Hugo försöker laga. Här börjar historien om Hugo som också innehåller doser av filmhistoria. Jag tycker att filmfaktan gör att berättelsen blir mer intressant och gör En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret till något annat än vilken barnbok som helst. Förhållandet mellan texten och bilderna i boken gör också berättelsen spännande och det är ju väldigt passande med ett spel mellan bild och text eftersom berättelsen väver in filmhistoria. Jag rekommenderar den här boken till såväl filmentusiaster som läsare, såväl barn som vuxna, och den får 9 kakor av 10 av mig.

Brian Selznick är såväl författaren och illustratören bakom En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret. Förutom boken om Hugo har Selznick skrivit ett par andra böcker, t ex The Boy of a Thousand Faces, och han har också illustrerat andras böcker. Utöver att skriva och illustrera har Selznick också studerat design och arbetat i bokaffär.

Annons
Detta inlägg publicerades i Barnböcker, Engelska titlar, Erica Engdahl, Facklitteratur, Fantasy och science fiction, Hem, Historiska romaner, Recensioner, Ungdom, YA (young adults). Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.