Caliciens prinsessor av Björn Trepte

caliciens-prinsessorISBN 9789176093450
Vid pennan Lisa Rodebrand

Enligt profetian är det bara Drakhjärta och Varghjärta som kan besegra Det Stora Mörkret som hotar Calicien. Prinsessorna Lisa och Molly är bara tio år men rider gärna ut på egen hand på spännande äventyr i naturen. De möter alla sorters varelser: bandorer, troll, vättar, skelettkrigare med flera. Flickorna är orädda och handlingskraftiga och deras förmåga att ta sig an situationen gör att varje äventyr får ett lyckligt slut.

Positiva äventyr och handlingskraftiga prinsessor ger en bok som man blir glad av. Språket är enkelt och lämpar sig väl för högläsning. Historierna är lätta att följa med i. Genomgående har boken också ett bra genustänk: Självklart ska flickorna fäktas och skjuta pilar och riddarna ska vara både män och kvinnor.

Boken är satt utan avstavningar med ojämn högermarginal och det tar en stund att vänja sig vid det, men det passar bra för en kapitelbok. Handlingen utspelar sig i gränslandet mellan saga och fantasy. Texten är mer berättande än gestaltande, vilket ger en sagokänsla. Berättandet passar bra för den unga målgruppen och ökar dessutom tempot. Läsarna behöver inte vänta många rader på att äventyren ska börja!

Enligt baksidestexten vänder sig boken till barn och ungdomar. Jag tycker att den passar för åldersgruppen 7-12 år, men jag tror att barnteckningarna som boken är illustrerad med skrämmer bort äldre läsare. I en bok för tonåringar skulle jag också förvänta mig mer gestaltning.

Äventyren utspelar sig nära naturen och miljöbeskrivningarna är otroligt fina. Författaren skapar inte bara en bild av hur landskapet ser ut, utan målar även upp en stämning som förstärker handlingen. Jag gillar att historien både följer en röd tråd genom hela boken och är uppdelad i korta, fristående äventyr. Med tanke på den unga målgruppen är det ett stort plus att kunna läsa ett äventyr i taget.

Det är svårt att hitta något som kan förbättras i en så välskriven bok. De enda invändningar jag har gäller detaljer i inledningen av boken. I första kapitlet, första scenen tar författaren de vuxnas perspektiv. Med så starka hjältinnor känns det onödigt att ta de vuxnas perspektiv, men med tanke på att det är enda gången som det händer så känns det nästan fånigt att påpeka det. De första kapitlen innehåller också (på några få ställen) en del onödig information. Beskrivningen av prinsessornas familjer känns onödigt tillkrånglad. Här nämns en lillasyster och ett par farföräldrar som spelar mycket liten roll i resten av boken. En redaktör skulle nog ha föreslagit att man plockar bort roller som inte behövs. Alla de olika rikena känns också som mycket att hålla reda på i början. En karta skulle ha underlättat.

Jag rekommenderar den här boken till föräldrar som läser högt för sina barn och för äventyrstörstande ungar som just har börjat läsa själva. Boken är familjevänlig och även de vuxna kommer att ha stort utbyte av den, speciellt om de gillar äventyr och fantasy. Jag ger Caliciens prinsessor nio kakor av tio möjliga.

/Lisa Rodebrand

 

Det här inlägget postades i Barnböcker, Fantasy och science fiction, Hem, Lisa Rodebrand, Recensioner, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.