Caipirinha med Döden av Maria Ernestam

caipirinha-med-dodenMånpocket, 2006
ISBN 9789170013485
Vid pennan Lisa Rodebrand

Erica har precis blivit dumpad av sin sambo när Döden knackar på dörren. Hon charmas av hans värme och inleder en relation med honom, både professionellt och privat. Det dröjer inte länge förrän han värmer hennes säng och ber henne välja vilka som ska dö. Snart får hon bekymmer med själar på rymmen och när hon och Döden ska ta reklambilder tillsammans får hon ett sms från Djävulen …

Historien utspelar sig i ett nutida Stockholm. Erica berättar med självdistans och humor om sin relation med Döden. Vardagsproblem varvas med existentiella frågor på ett sätt som får det att verka naturligt att Döden vandrar ibland oss som vem som helst. Det är märkligt hur okritiskt Erica accepterar att mannen som kommer in i hennes liv är Döden. Utan några större samvetskval tar hon sig an uppdraget att välja ut vilka personer som ska dö. Samtidigt är hon en i grunden osäker person med ett stort bekräftelsebehov. Hon måste hela tiden få veta att hon är duktig, omtyckt och att det hon gör är rätt.

Boken är dialogdriven och lättläst. Miljöbeskrivningarna flyter in i handlingen nästan omärkligt. Händelseförloppet är oförutsägbart och väcker nyfikenhet. Min enda invändning är att dialogen ibland blir lite självgod i sina långrandiga förklaringar. Men det beror på att jag inte är så förtjust i historier där skurken, eller någon annan för den delen, håller en lång utläggning om varför han gjorde som han gjorde. I slutet knyts de flesta trådar ihop (men inte riktigt alla) och boken har ett tydligt budskap som jag inte tänker avslöja. Det är läsvärt och underhållande. Det är roligt och intelligent. Som läsare blir jag förfärad och road ända till sista sidan.

Jag ger Caipirinha med Döden åtta kakor av tio möjliga.

/Lisa Rodebrand

Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Hem, Lisa Rodebrand, Recensioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.