Resa med Charley av John Steinbeck

resa-med-charleyTitel: Resa med Charley
Författare: John Steinbeck
Förlag: Litet Förlag
Inlägget skrivet av Uffe Frisell

En av de stora klassiska författarna – John Steinbeck, född 1902 och död 1968.

Böcker som Möss och människor, Vredens druvor och Öster om Eden, har gjort Steinbeck till en av de odödliga. Han fick Pullitzerpriset för just Vredens druvor och han tilldelad Nobelpriset i litteratur, 1962.
År 1960 köpte Steinbeck en husbil som han kallade för Rocinante (uppkallad efter Don Quijotes häst) Han tyckte inte att han kände till det Amerika som han skrev om och därför bestämde han sig för att göra en roadtrip på 1500 mil för att lära känna sitt land och dess invånare.
Han börjar i Maine och färden går såväl till Montana som till Salinas i Kalifornien (Där Steinbeck föddes) och via Texas och Louisiana.
Med på färden finns också den franska pudeln Charley, som har en nyckelroll i boken. Steinbeck berättar om sina samtal med hunden och tolkar även hans uttryck och tankar. Till en början är författaren nyfiken på att möta människor och han möter dom överallt – På caféer, på små ödsliga motell eller restauranger och vid rastplatser. Men ju längre han kommer på sin resa, ju tröttare blir han på sällskap och Steinbeck njuter istället av tystnaden och naturens storslagna skiftningar.
Boken handlar om ett Amerika i förändring. Hur små samhällen försvinner och ersätts av stora städer, hur motorvägar växer fram och hur det gamla ersätts av det nya. Det blir många möten, många samtal och många tankar.

Det här är inte någon dramatisk bok. Tvärtom är den stillsamt och varligt berättad men inte desto mindre intressant. D v s om man vill titta tillbaks på en svunnen tid, berättad av en av de riktigt stora författarna. Att sedan sanningshalten i hans reseberättelse är ifrågasatt, det är en helt annan femma. Hans son har berättat att fadern skrev boken för att han visste att han var döende, medan Steinbeck själv i boken, menar att syftet var att lära känna det Amerika som han inte tyckte att han visste särskilt mycket om.

Kanske är det så att böcker skall läsas, men jag lyssnade på den här boken och Torsten Wahlund som är uppläsaren är alldeles lysande. Tack vare honom får faktiskt boken ett högre betyg än det annars skulle ha fått. Så jag ger Resa med Charley sju kakor…Men bara om Steinbeck i sin himmel…delar med sig till Wahlund.

Annonser
Det här inlägget postades i Biografier, Hem, Recensioner, Uffe Frisell. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s