Vänskapens väsen av Malin Nordgren

Vänskapens väsenTitel: Vänskapens väsen
Författare: Malin Nordgren
Förlag: Bokförlaget DN

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Den här boken ställer den svåra frågan: Vad är riktig vänskap? Är en vän den man berättar allt för, den som aldrig sviker och som ställer upp jämnt med praktiska saker? Eller är det den som ärligt säger vad den tycker och som man förlåter det mesta? Och är det bäst om partnern är ens bästa vän? Är vänskap för livet?

Boken består av många intervjuer med människor i olika åldrar som berättar om sina vänskaper och vad de betyder för dem. Men det finns också mer filosofiska inslag, psykologiska och sociala teorier och information om hur man tänkt om vänskap genom historien.

Många tänker sig nog att vänskap är en relation mellan två individer som frivilligt umgås och inte är i beroendeställning till varandra. Författaren beskriver skillnader mellan det kvinnliga och manliga, har manlig vänskap traditionell varit högre värderat – är kvinnors vänskap baserat på fördomar om skvallrighet? Och kan kvinnor och män vara vänner på riktigt eller kommer det sexuella alltid i vägen?

Många intressanta frågor är det i den här boken och alla svar finns såklart inte. Kan man vara vänner på riktigt om man kommer från skilda världar med barriärer som klass, åldersgränser och kulturskillnader? Är det bäst att vara olika eller är det så att lika barn leka bäst?

Boken får nio intressanta kakor. Jag tyckte bäst om intervjuerna där informanterna är förvånansvärt öppna med sin lyckade respektive havererade vänskapsrelationer. Men teserna kring om vänskap har varit viktigt under evolutionen är spännande med – kanske är vänskap en förutsättning för mänsklig överlevnad och en viktig variabel vi inte reflekterar över så ofta? Kanske tar vi bara våra vänner för givet när vi har många och saknar dem bara när vi är i svåra situationer och känner att vi inte har någon att vända oss till?

Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.