”Våga rida sakta” av Lena Wallin

vaga-rida-saktaIdus förlag 2015
ISBN 9789175772738
Inlägg av Elin Niklasson

Våga rida sakta är skriven av Lena Wallin och utgiven av Idus förlag. Det är uppföljaren till hennes debut Våga följa en dröm, och kretsar kring huvudkaraktären Linn. Boken är fylld av relationer, drama, spänning, och självklart hästar. Våga rida sakta är en perfekt bok för hästintresserade unga vuxna. Den kräver en viss förkunskap om hästar och dressyrsporten, då läsaren under stor del av boken får följa både Linns och hästarnas träning och utveckling.

Boken handlar om föräldralösa Linn som arbetar som beridare på en stor dressyranläggning i Tyskland, vilket är drömmen för många unga ryttare i Sverige. Jobbet är dock inte precis som hon tänkt sig; det är slitsamt, chefen är elak och hon tvingas rida de absolut värsta hästarna. En dag när hon och hennes arbetskamrat är ute och rider börjar de plötsligt höra vilda gnäggningar, som de bestämmer sig för att undersöka. Gnäggningarna visar sig komma från ett sto på granngården som stressat rusar runt i sin hage. Linn tycker att det är den vackraste hästen hon någonsin sett, och det dröjer inte länge förrän hon befinner sig på gården och frågar ifall hon får köpa den.

Trots att det visar sig vara ett mysterium att lista ut vem som äger hästen lyckas Linn efter många om och men köpa Noma, som den heter. På grund av en olycka med den föregående ryttaren får Linn hästen nästan gratis, men nya problem uppstår. Noma är het och svårriden, och när ridanläggningen Linn arbetar på läggs ner tvingas hon börja arbeta som modell för att betala stallhyran. Samtidigt försöker hon balansera sin förvirrade relation till Felix, en hästhandlare och ”player” som är tio år äldre än henne. Linn drömmer om att rida de allra högsta klasserna i dressyr, men har lång väg att gå innan vare sig hon eller Noma är redo för det.

Våga rida sakta är en typisk hästbok. En ung och ensam ryttare hittar av en slump en svår men fantastisk häst, som hen sedan lyckas vinna stora tävlingar på. För den som läst hästböcker förut är det få saker som är överraskande. Det som skiljer den här boken från mängden är modellivet, som är en skarp kontrast till livet som hästtjej. Relationerna får stort utrymme, vilket gör att läsaren då och då får ett avbrott från hästarna.

Boken är välskriven och håller ett lagom tempo. Inte en enda gång upplevde jag att det gick för fort eller för långsamt. Karaktärs- och miljögestaltningarna är tydliga men kortfattade, och utan att behöva förklara särskilt mycket ger Wallin en klar bild av karaktärerna. Boken skildrar känslorna som hästägare perfekt, och ger en trovärdig bild av hästvärlden.

Trots att Våga rida sakta är relativt kliché så är det en spännande bok som slukar upp läsaren. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Lena Wallin.
Boken får sju kakor av tio.

/Elin Niklasson

2015-03-22 13.07.44-2Vår gästbloggare idag heter Elin Niklasson, är sjutton år och går andra året på samhällsprogrammet i Skara. På fritiden håller hon på med hästar och har en egen unghäst som hon tävlar hoppning med. Elin Niklasson är även författare och aktuell med boken Med Hjärtat i Halsgropen.

Detta inlägg publicerades i Hem, Recensioner, Ungdom, YA (young adults) och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.