The Writer´s Journey av Christopher Vogler

The Writer´s JourneyTitel: The Writer´s Journey  – Mythic structure for writers
Författare: Christopher Vogler
Förlag: Michael Wiese Productions

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Den här boken är en fantastisk bok för skrivarjunkies som handlar om hur man skriver berättelser med dramaturgiformen ”En hjältes resa”. Den bygger på den gamla klassikern Hjälten med tusen ansikten som jag har skrivit om här på bloggen tidigare. Men den här boken är mer modern och författaren har applicerat den struktur som gamla myter har mer för att passa dagens skribenter.

Christopher Vogler är amerikan och skrivarguru med många år i Hollywood bakom sig. Det märks att han är rutinerad och mycket kompetent och hans text andas engagemang, en vilja att på ett pedagogiskt sätt förklara viktiga samband och han verkar ha en genuint god människokännedom.

Boken är upplagd på ett smart sätt och börjar (efter introduktion och förord) med en beskrivning av olika karaktärer som brukar finnas i majoriteten av berättelser. Han beskriver inte bara hur de är, utan förklarar också vilken funktion de har i historien: ska de hjälpa hjälten framåt, lura in honom på fel väg eller vara en fara för hans liv?

En hjältes resa

Sedan kommer de olika stegen i hjältens resa (se bild). Oftast brukar man använda en cirkelkomposition. Hjälten börjar hemma, blir kallad ut på äventyr, är med om en massa saker och kommer sedan hem igen (förändrad med ny kunskap). Då har han dödat draken, äktat prinsessan och hittat skatten. Eller så har kvinnan dumpat sin hemska otrogna man, fått drömjobbet, köpt en katt, bestigit Mount Everest och till slut hittat en ny mycket bättre flickvän.

Momenten förklaras ingående och noggrant med exempel ur flertalet filmer. Christopher Vogler ger exempel på hur berättartekniker har ändrats genom historien och hur man gör nu. Efteråt, när alla steg i resan gåtts igenom, finns en lång avslutning. Då får läsaren se på hela resan i backspegeln, inte bara på hjältens resa och utveckling utan också på författarens. Christopher Vogler liknar författarens resa vid en schamans, någon som far ner i okända inre riken och kommer tillbaka förändrad, men med en historia.

Det här är en av de bästa skrivarhandböckerna jag har läst och den får en klockren tia i betyg. Den lämpar sig bäst för den som vill skriva fantasy eller science fiction, där denna dramaturgi är vanligast (tycker jag). Men enligt Christopher Vogler är det många filmmanusförfattare som använt sig av en hjältes resa, eller delar av den, i mängder av andra fall. Boken lär inte bara ut ”old school”-grejer utan ger faktiskt förslag på hur man kan förnya sig, tycker jag. Jag tycker att boken dessutom lärde mig mycket allmänmänskligt och jag uppskattar att författaren så generöst delar med sig av sin kunskap om livet. Han gör vilken hjälte som helst mer begriplig och sätter honom eller henne i ett sammanhang.

Det här inlägget postades i Facklitteratur, Hem, Klassiker, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.