All the Bright Places av Jennifer Niven

18460392Titel: All the Bright Places
Författare: Jennifer Niven
Förlag: Knopf
Inlägget är skrivet av Erica Engdahl

Faktumet att jag gillar såväl Rainbow Rowell som John Green gjorde att jag fick All the Bright Places av Jennifer Niven rekommenderad för mig. Nu har jag läst ut den och det är dags att tycka till. All the Bright Places handlar om Violet, som blomman, och Finch, som fågeln. Berättelsen börjar med att läsaren möter Violet och Finch längst upp i klocktornet på skolan där de båda går. Finch finner döden fascinerande och han funderar ofta över olika sätt man kan ta sitt eget liv – det är anledningen till varför han är uppe i klocktornet. Violet sörjer hennes systers död och hamnar uppe i klocktornet utan att riktigt förstå hur det gick till. Det är oklart vem som räddar vem men båda två kommer ner med livet i behåll och under resten av berättelsen får vi följa deras sätt att hantera den sorg och det mörker de båda bär på men av olika anledningar och deras försök att hitta det ljusa. Med Violet vågar Finch vara sig själv och med Finch kan Violet glömma bort att räkna dagarna medan hon sväljs av saknaden efter sin syster och istället faktiskt leva.

All the Bright Places är fantastisk läsning. Det är vackert, tungt, fantastiskt och fruktansvärt på samma gång. Jag läser och läser och läser och känner med Violet och Finch när de kämpar med att se bortom mörkret. Jag är gråtfärdig vid flertalet tillfällen under andra halvan av boken och håller andan av spänning emellanåt. Jag rekommenderar den här boken till alla som är intresserade av vad det är att vara människa. Den kallas för YA-bok men jag hävdar bestämt att alla har nytta av att läsa den här. Den handlar om livet och om döden, den handlar om kärlek och om vänskap, om ensamhet och om hopp och tilltro och om framtiden. Det här är ett solklart fall av 10 kakor av 10.

Jennifer Niven är en amerikansk författare som kommer från Indiana, där historien om Violet och Finch utspelar sig, och förutom att skriva har Niven en webtidning som heter Germ, precis som den webtidning som Violet startar i boken. Niven jobbar på sin nionde bok för närvarande. All the Bright Places gavs ut i januari 2015.

Annonser
Det här inlägget postades i Engelska titlar, Erica Engdahl, Hem, Recensioner, YA (young adults). Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s