Grannen from hell av Carina Aynsley


grannenTitel:
Grannen from hell och andra små berättelser
Författare: Carina Aynsley
Förlag: Whip Media
Skrivet av: Karin Brissman Wigren

Carina Aynsley är drottningen av noveller och andra korta texter. Hon har bland annat deltagit flertalet novellantologier och gett ut ett antal korta berättelser som e-böcker sedan hon började skriva 2012.

Grannen from hell och andra små berättelser är den första boken med bara Carinas texter sedan bloggboken om Nepal som startade allt.

Huvudberättelsen är den om Lisa som reser till Koskenjärvi i Finland för att söka efter sin far som hon aldrig har träffat, men också för att besöka vännen Maria som flyttat till Finland för kärleken.

Maria bor granne med Jari-Pekka, även känd som grannen from hell som alltid beter sig bisarrt inför tjejerna. Men hans son kallas för Snygg-Martin och är helt annorlunda från sin pappa.

I Grannen from hell möts man av ett antal färgstarka karaktärer som interagerar med varandra och ibland hamnar i absurda situationer tillsammans. Carina skriver med stor berättarglädje och humor. Den kanske för många andra obetydliga detaljen att Lisas mamma, som numera har avlidit, var adopterad från Korea betyder ändå någonting lite mer för mig. Vi är cirka 9000 personer med denna bakgrund (adopterade från Korea, från utlandet i allmänget säger statistiken nästan 60000 personer) i Sverige och ändå syns vi sällan i återberättandet av det svenska samhället. Speciellt sällan syns vi representerade av andra än oss själva i berättelser som handlar om något annat än adoption.

Lisa söker sitt ursprung men på ett annat sätt än hos den utlandsadopterade. Hon har sin mammas asiatiska utseende men undrar över den andra sidan som är hennes finska ursprung.

Om jag nödvändigtvis ska gnälla på någonting är det nog bara att jag då och då önskar fler styckeindelningar i berättelsen. Det framgår inte alltid att man flyttar sig framåt i tiden och jag blir lite förvirrad av detta ibland.

Även de andra små berättelserna är levande och spännande och får mig att snarast läsa mer av Carina. Konsten att skriva kort men koncist är just en konst och Carina Aynsley bemästrar den.

Grannen får trots att han är from hell 8 av 10 kakor.

Annons
Detta inlägg publicerades i Övrig skönlitteratur, Hem, Karin Brissman Wigren och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.