Den ovillige fundamentalisten av Moshin Hamid

9789127136687_200_den-ovillige-fundamentalisten_pocketTitel: Den ofrivillige fundamentalisten
Författare: Moshin Hamid
Förlag: Natur & Kultur
Skriven av Karin Brissman Wigren

Den ovillige fundamentalisten är en fascinerande bok om en ung pakistansk mans resa från Princeton-student som får jobb på ett framgångsrikt företag på Manhattan till att befinna sig på en marknad i Lahore, Pakistan i samtal med en amerikansk åhörare.

Historien är berättad i samma stil som Camus Fallet där hela texten är en form av monolog av den unge mannen Changez. Åhöraren hör vi ingenting av. Den här tekniken är intressant och förtätar känslan för berättelsen när den används rätt. Dock känns det lite tillgjort när Changez återger vad hans åhörare kommenterar eller hur han reagerar på saker som händer i omgivningen, då det inte hör till vanligheterna i vanligt tal. När han inte gör det känns däremot texten trovärdig.

Changez bjuder på traditionell pakistansk middag i det folkliga minglet på marknaden medan han berättar hur han från en tidigare rik pakistansk familj skickades med alla familjens önskningar och förhoppningar till USA för att studera på universitetet och hur han efter studierna fick ett eftertraktat jobb på ett högt aktat värderingsinstitut med avsevärd lön och förmåner. Han träffar också den amerikanska Erica som han känner djup kärlek för. Något som inte är helt och hållet besvarat.

När terrorattacken emot tvillingtornen 11 september 2001 inträffar går han, och andra muslimer i USA, från att vara en exotisk person till att bli föraktad av människorna som han tidigare börjat se som sina vänner. Flickvännen Erica påverkas starkt av attacken och går in i en djup depression som har med hennes förre, nu döde, pojkvän som var hennes stora kärlek. Changez blir ett substitut som inte räcker till.

Jag vill tycka om boken för att den tar upp ett viktigt ämne; hur en fundamentalist skapas från en sådan pass amerikaniserad man som Changez. Och det är en välskriven historia, men den ger inte det djupet av förståelse som jag hade förväntat mig kring Changez tankar om varför han beslutar sig för att säga upp sig och resa hem till Pakistan. Mer av monologen handlar om hur Erica gör sig mer och mer otillgänglig än om huruvida Changez verkligen utsattes för trakasserier eller liknande efter 11 september. I slutändan blir det mer av en tragisk kärlekshistoria än någonting annat.

Boken får 4 av 10 kakor eftersom det är en intressant bok men inte vad jag hade velat läsa om med den titeln.

Annonser
Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Hem, Karin Brissman Wigren och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s