Comédia infantil av Henning Mankell

Comédia infantilTitel: Comédia infantil
Författare: Henning Mankell
Förlag: Storyside (i bokform hos Leopard förlag)

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Nu blir det mer Henning Mankell här på bloggen eftersom jag har fått ett vistelsestipendium, som innebär att jag har fått möjligheten att tillbringa tid i hans hus. Han har donerat en gård i Överberg, utanför Sveg, till Författarförbundet och Dramatikerförbundet så att medlemmarna får komma hit och skriva och njuta av skönheten och tystnaden.

Henning Mankell växte upp i Härjedalen och hans första barndomsminne var fyllt av snö. I Svegs medborgarhus, i anslutning till biblioteket, finns Mankells kulturcentrum där hans böcker på alla möjliga språk finns att beskåda tillsammans med bilder på honom själv och fina citat ur hans liv.

Boken Comédia infantil utspelar sig i en afrikansk hamnstad och handlar om en bagare och en liten gatupojke som heter Nelio. Nelio är trots sin låga ålder ledare för ett gäng gatubarn och mycket klok och vis för sin ålder – så pass att många kommer till honom för att söka hans råd. Men något går fruktansvärt fel och Nelio blir skjuten.

José Antonio Naria Vaz, bagaren, bär upp Nelio på taket ovanför teatern intill och lägger barnet på en madrass. Där får han berätta sin historia under de tio dagarna han har kvar att leva under bagarens omsorg. Den mycket viktiga historien, den om hans liv.

Trots Nelios låga ålder har han drabbats av mycket, man får följa hans resa från det att han på grund av rebeller blev tvungen att lämna sin familj på ett hemskt sätt, via hans vandring till havet till hans framkomst till staden. Det är en berättelse om styrka och mod, om ensamhet och grymhet, om vänskap och lidande.

Boken får hela tio kakor och den väcker en del tankar och funderingar. Den är inte så sorglig som man kan tro. Den raka och nästan barnsliga tonen skapar en sorts självklar närvaro som kanske gör att man som läsare har lättare att ta till sig allt det ohyggliga. Livet för den pojke, som bor i magen på en staty utan för den psykiskt sjuka prästens kyrka, ter sig som fullkomligt normalt för honom själv. Men kanske just för att hans liv beskrivs just på det självklara, till synes enkla, sätt som barn ibland tänker på skapas en dramatisk effekt. Det lämnar mig som läsare desto mer undrande och ifrågasättande. Varför lever barn på detta sätt fortfarande i vår värld?

Ljudboken läses av en mycket kompetent Stefan Sauk. Den innehåller sju CD-skivor och tar cirka åtta timmar att lyssna på.

Annonser
Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s