Tea-Bag av Henning Mankell

Tea-Bag

Titel: Tea-Bag
Författare: Henning Mankell
Förlag: Bonnier audio

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det har nog inte undgått de flesta bokälskare att Henning Mankell precis har gått bort. Han kommer att saknas av många, men kommer med all säkerhet bli läst lååååång tid framöver. Han var mest känd för sina deckare, med huvudpersonen Kurt Wallander som frenetiskt löst brott både i teve och mellan bokpärmarna. Men Henning Mankell har också blivit känd för sitt engagemang för den lilla människan. Han tillbringade mycket av sin tid i Moçambique, där han var konstnärlig ledare för en teater. Han har skrivit många böcker och pjäser om människor som har det svårt.

Tea-Bag handlar om en poet som heter Jesper Humlin. Han skriver ”finkultur”, kanske något obegriplig, och har få läsare men är högt ansedd. Men hans förläggare vill att han ska börja skriva deckare, för att tjäna pengar – men Jesper Humlin skaffar sig helt andra planer.

Under en föreläsning på en boxningsklubb bli han indragen av en vän i ett projekt som går ut på att hjälpa unga kvinnor i Sverige med en invandrarbakgrund att berätta sina historier. Han får helt plötsligt en skrivarkurs på halsen som han från början inte alls tycker är en bra idé. Men där kommer han i kontakt med Tea-Bag, en illegal invandrare från Afrika. Hon och de andra kvinnorna som deltar i kursen ger honom en inblick i en värld som han inte visste fanns.

Jesper Humlin färdas runt i tillvaron som lite godtyckligt verkar styras av alla andra. Hans vän, hans förläggare, hans flickvän och i viss mån hans mamma vill att han ska göra saker, starta livsprojekt och uppfylla deras drömmar. Själv verkar han inte riktigt veta vilken riktning han ska ha på sitt liv. Men han bestämmer sig för att de unga flickorna i hans nya skrivarkurs är det han borde ägna sig åt, han känner att han är något viktigt på spåren där.

När de unga kvinnorna berättar och skriver om sina liv och i viss mån även visar hur de har det, ter sig däremot Jesper Humlins liv väldigt trivsamt och behagligt i jämförelse. Kanske förstår han till slut eller så kanske han bara snuddar vid det där oerhört viktiga som vill liksom glida undan hela tiden. Står vi många västerlänningar något naiva inför den verklighet som är så många andra människors lott?

Som läsare rycks jag med och vill verkligen veta hur det går för tjejerna. Tea-Bags berättelse leder via en båtresa och ett flyktingläger till en lång resa genom Europa som liftare. De andras berättelser handlar om manligt förtryck, om påtvingad prostitution och hedersvåld.

Boken får nio kakor och visar på ett engagerat samhällsintresse hos författaren, inte bara för hur det är i Sverige idag, utan även för Sverige som ett land i världen. Det känns däremot som om frågan om hur vi ska skapa en bättre värld för alla blir något hängande i luften. Jag tror att svaret ligger i det lilla, i vardagen. Kanske i de dråpliga situationer som huvudkaraktären råkar ut för i boken. Ett fint exempel är när skrivarkursen dras igång och de unga kvinnornas halva släkt ska närvara under lektionerna, vilket skapar viss oreda.

Ljudboken läses av Torsten Wahlund, vilket är en behaglig upplevelse. Den är cirka tio timmar lång att lyssna på.

Annonser
Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s