Den du borde frukta av Ingrid Elfberg

IngridElfberg_DenDuBordeFrukta_framsidaTitel: Den du borde frukta
Författare: Ingrid Elfberg
Förlag: Bokfabriken
Inlägg skrivet av Karin Brissman Wigren

Envist försöker jag se lockelsen i kriminalare och thrillers. Nu senast genom att läsa Ingrid Elfbergs senaste bok Den du borde frukta. Jag införskaffade boken i samband med Författarkliniken i Stockholm tidigare i höst där Ingrid höll en föreläsning om research. Hon använde många exempel från researchen till just den här boken och det gjorde mig än mer intresserad av att läsa den.

Historian drivs av två spår: mordet på en framgångsrik affärsman från Göteborg som, när polisen nystar i mysteriet, visar sig vara ett i raden där offret har varit en rik äldre man som sedan har fått alla sina tillgångar fullständigt rensade. Och den tekniske utredaren Stojans syster som i sina femtio står utan jobb och sambo i Stockholm och därmed återvänder hem till Göteborg. Hon ger sig på inrådan från en väninna in i nätdejtningsdjungeln.

För den som är otålig så är den korta versionen av mina samlade tankar att det är en riktigt spännande berättelse som drivs framåt hela tiden. Slutet är sådär dramatiskt som jag har klagat på att jag inte gillar med deckare, men i det här exemplet är tonen och tempot är satt redan tidigare i boken. Med andra ord, det går inte från en inåtriktad historia som är fokuserad på huvudkaraktärernas känsloliv till att helt plötsligt bli ett actionfilmsslut. Istället är slutet mestadels tillfredsställande, lite sådär lagom retsamt öppet och passar mycket väl med mina förväntningar och förhoppningar.

Elfberg har ett gestaltande och filmiskt språk som drar in mig i berättelsen och även om vissa delar av den kan förutses så är den inte så pass förutsägbar att det blir tråkigt. Framförallt tycker jag om hur Elfberg har hanterat de två spåren som delvis färdas gemensamt i samma riktning men inte nödvändigtvis hela tiden. Jag har blivit van vid att allt i slutändan knyts samman till t ex ett enda fall där tillfälligheterna blir alltför många bara för att passa ihop med huvudberättelsen, men det tycker jag att Elfberg undviker bra.

Mitt enda problem med berättelsen är att den ibland rör sig lite väl snabbt framåt i vissa avseenden. T ex tas en specialistgrupp in för att jobba med fallet och när de drar sig ur efter ett tag tänker en av de ordinarie utredarna att han kommer att sakna Ingmar (en karaktär inom specialistgruppen). Jag känner inte saknaden eftersom det kändes som att specialistgruppen precis kommit in.

Nätdejting är ett ämne som känns väldigt tacksamt men förvånansvärt lite använt inom deckargenren tycker jag men Ingrid aktualiserar frågan om vad vi vet om den som finns på andra sidan tangentbordet. Och ett extra plus i kanten för att Ingrid levande beskriver mitt älskade Göteborg (till skillnad från en viss författare som jag anser totalt har missat möjligheten att gestalta en annan av mina älsklingsplatser på västkusten…´nough said ;)).

Den du borde frukta får hela 8,5 smaskiga kakor av mig.

Det här inlägget postades i Deckare och thrillers, Hem, Karin Brissman Wigren och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.