”Arvsblod” av Albin Hedström

arvsblodVakupp 2015
ISBN 9789163779787
Vid pennan Lisa Rodebrand

Krigaren Aldo är på väg söderut med en dyrbar last. Hela den zariska kejsarfamiljen har dräpts av dryserna. Eller har den? Många år senare uppstår nämligen ett rykte om att björnens blod lever vidare …

I staden Anfang lever en ung veltrisk adelsman vid namn Garrin ett gott liv tillsammans med vännerna Emar och Drain. I sällskapet finns även adoptivbrodern Jonar som tagit som sin livsuppgift att skydda den känslostyrde och impulsive Garrin. Garrin drar till sig bekymmer och det verkar som om alla är ute efter honom.

Samtidigt plågas Tysander av tvivel. Han sätter en ära i plikten och som kapten för Livgardet är det hans uppgift att skydda kejsar Merio. Kejsaren var en rättvis man, men han har blivit hårdare och brutalare. Dessutom har kejsarsonen Derio har en ondska i sig. Tysanders fru Tara märker att faran rycker allt närmare, men kan hon övertala Tysander att svika sina plikter?

Albin Hedströms debutroman är en tät och välskriven fantasy med ett imponerande världsbygge och underbara personporträtt. Miljö- och personbeskrivningarna är utförliga och detaljrika. Såväl arkitektur som kläder bygger upp en väl genomtänkt värld och det märks att författaren har tänkt på alla detaljer.

Med sina 467 sidor är boken en riktig tegelsten. För den som inte har något emot att umgås med en fantasyvärld en längre tid och att hinna bekanta sig med karaktärerna och miljöerna i lugn och ro är det perfekt. Många kapitel följer samma mönster: Personerna har en massa vardagliga saker för sig medan de tar sig till platsen där den viktiga händelsen inträffar i slutet av kapitlet. Det är perfekt för den som vill ha gott om tid att lära känna personerna. Personligen föredrar jag lite mer tempo. För det mesta behöver man inte få veta hur personerna tar sig till scenen. Det är en tjock bok och det skulle alltså gå att ta bort upptakterna och därmed öka tempot och spänningen. Boken har potential att bli en riktig bladvändare.

Romanen är egenutgiven men noggrant korrekturläst och man får leta hårt för att hitta nybörjarmisstagen. Ibland blir det uppenbart att personerna i boken talar om sådant som de redan vet, bara för att läsaren ska få reda på det. Ibland tittar personerna sig själva i spegeln och ger en objektiv beskrivning för hur de själva ser ut. Ibland beskrivs personerna ”han var gladlynt” i stället för att det gestaltas genom vad de säger och gör. Det är sådana misstag som gör att förläggare refuserar ett manus. Vilket är synd, för det här är en riktigt spännande bok!

Vill man ha en bra bok som räcker länge är den här boken perfekt. Jag vill ge ett extra plus för de intressanta och trovärdiga karaktärerna. Slutet av boken lämnar många frågor obesvarade och det är som upplagt för en uppföljare. Gillar du fantasy bör du inte missa Albin Hedströms debutroman Arvsblod. Det ryktas också om att ett nytt och snyggare bokomslag är på gång.

Jag ger boken 7 kakor av 10 möjliga. Den finns att köpa på bland annat adlibris och bokus.

/Lisa Rodebrand

 

Annonser
Det här inlägget postades i Fantasy och science fiction, Hem, Lisa Rodebrand, Recensioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s