En mot hundra

en-mot-hundra-jag-infiltrerade-hells-angelsTitel: En mot hundra
Författare: Jay Dobyns, Nils Johnson- Shelton
Förlag: Optimal förlag
Inlägget skrivet av Uffe Frisell

Det finns kriminella män, det finns hårda,
känslokalla män, det finns tuffa män och så finns…Jay Dobyns.

Dobyns var, (och är fortfarande tror jag) federal agent inom ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) som 2002 fick ett uppdrag att infiltrera ett av världens mest beryktade mc-gäng – Hells Angels.

Tillsammans med andra agenter ingick han i en operation som kallades Black Biscuit.

Det var ett arbete som krävde minutiös planering, framförhållning och en hel del fusk. Bland annat beskriver Dobyns hur han och hans kollegor får i uppdrag av Hells Angels att mörda en medlem av ett rivaliserande mc-gäng. Detta lyckas dom göra, men på ett ganska spektakulärt sätt…Där ingen kommer till skada.

Dobyns, som kallar sig själv Bird, beskriver stressen, tabletterna som ligger farligt nära gränsen för narkotika och energidryckerna som är hans ständiga diet och en vardag där han alltid måste vakta på ord och gärningar för att inte bli avslöjad. Men han skriver också om lockelsen av Hells Angels status och adrenalinkicken att vara en av dom. Dobyns och hans kollegor lyckas spela spelet så bra att de till slut blir fullvärdiga medlemmar av Hells Angels – Något som Sonny Barger, grundaren av Hells Angels, alltid förnekat.

Det här är en brutal historia, det är en thriller som får mej att vilja vända blad nästan innan jag kommit till slutet av sidan. Den är otäck historia, fylld av knark, våld och medlemmar som inte drar sig för något som helst i klubbens namn. Men här finns också rivaliteten med andra mc-gäng och även interna stridigheter medlemmarna emellan. Dobyns, som kallar sig själv Bird, vinner snart både anseende och respekt. Du kan hitta bilder på honom på nätet och han passar verkligen in i rollen som en Hells Angels, med tatuerade armar, coola solglasögon och bandana. Han skriver själv i boken att han var, Bird, han var Dobyns, han var god och han var ond – Allt på en gång.

När situationen till slut blir ohållbar för Black Biscuit, så blir inte åtalet mot Hells Angels riktigt den framgång som de inblandade hoppades på, även om en del medlemmar hamnade bakom lås och bom.

Jag läste någonstans på nätet att Jay Dobyns flyttade mer än tio gånger på fyra år och bytte identitet åtskilliga gånger. Dödsdomen från Hells Angels kommer att vila över honom livet ut.

Förutom att fortfarande jobba som federal agent, är Jay Dobyns ständigt ute och föreläser om sitt liv och sina erfarenheter.

Att hänga med i svängarna bland alla namn, klubbar, agenter, platser och allt som händer, är inte alltid så lätt i den här boken, men det är en spännande thriller, hämtad ur verkliga livet så därför får väl En mot hundra, åtminstone åtta…svarta kakor eller kex.

   

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Biografier, Hem, Recensioner, Uffe Frisell. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s