Att dö väl av Eva Holmquist och Oskar Källner

Att dö välTitel: Att dö väl
Författare: Eva Holmquist och Oskar Källner
Förlag: Ordspira förlag 2014

Det här är en långnovell av två flitiga svenska fantastikförfattare. Jag träffade dem på Steampunkfestivalen i Gävle förra året då de utlyste en tävling som hette “Låt oss döda dig!” Besökarna fick hitta på det bästa sättet att dö på (i en bok) och min dotter Hanna och en kvinna vid namnet Alina vann. Som pris blev de inskrivna i handlingen och deras karaktärer (med samma namn) fick döden dö på mycket intressanta manér.

I berättelsen är Hanna en ung djurtämjare som blir inkallad till ett konstigt hemligt militärt projekt och möter där exobiologen Alina. Tillsammans står det inför en tuff utmaning, de ska rädda mänskligheten från att förintas av en ras ostoppbara krigsmaskiner. Grendlarna far fram som gräshoppor i universum och utrotar allt i sin väg.

Till sin hjälp har Hanna en hjärnplugg, som heter Baloo. Han ger henne tips, trix och förmaningar inne i huvudet. När hon beger sig ut för att rida in en trump blir Baloo mindre nöjd med det farliga uppdraget. Men han hjälper henne att kommunicera med djuren. Trumparna kan på något mystiskt sätt färdas över gigantiska avstånd, en talang som kanske kan användas i kampen mot grendlarna. Alina får däremot i uppdrag att förinta grendlarna genom biologisk krigsföring. I början är det oklart hur. Kan ett virus vara lösningen?

Den här berättelsen riktar sig till en yngre målgrupp och en del bitar känns Lovecraftinspirerade. Som en vuxen läsare tänker jag att texten på sina ställen kanske lämnar lite övrigt att önska – något övertydlig kanske? Men turerna är krångliga och behöver nog beskrivas för den yngre läsaren, så att den hänger med. Avvägningsfrågan här är nog svår, men det går lite fort på slutet. Men på det hela taget är det en rolig långnovell som är påhittig och klurig. Fiffig läsning.

Båda författarna har skrivit fler saker i genren tidigare. Jag har recenserat novelletten Mannerskiölds herrgård av Oskar Källner här och Eva Holmquists ungdomsroman Kedjor känns bara när du rör på dig här. Den senare har även Lisa tyckt till om här.

Annonser
Det här inlägget postades i E-böcker, Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s