Down Under av Bill Bryson

41H2EV4AQAL._SX317_BO1,204,203,200_Titel: Down Under
Författare: Bill Bryson
Förlag: Black Swan
Inlägget är skrivet av Erica Engdahl

Min version av den här boken heter Down Under men den är också publicerad under namnet In a Sunburned Country om någon vill läsa den och inte hittar den som Down Under. När jag utredde denna skillnad en aning visade det sig att min upplaga är brittisk och In a Sunburned Country är titeln den gavs ut under i USA och Kanada. Där ser man.

Jag älskar Bill Brysons reseskildringar. Den här rör sig om, som titeln Down Under antyder, en reseskildring av Australien. Brysons sätt att resa är bil och tåg. Han skriver väldigt informationstätt men med en stil som är humoristisk och personlig. Det tog mig väldigt lång tid att läsa Down Under just eftersom den är så informationstät att jag var tvungen att läsa lite, begrunda, läsa lite till, begrunda och så vidare i nästan ett halvår. Man vill ju ta in informationstäta böcker ordentligt. Innehållet i Down Under, och i Brysons andra reseskildringar också för den delen, är en varierad mix av invånarnas berättelser, landets historia, geografi, ovanliga växter och djur och Brysons egna observationer när det kommer till landets kultur och traditioner. Down Under är en förbannat trevlig bok att läsa, rolig ibland men mest mysig, och definitivt intressant både för dig som gillar skönlitteratur och dig som gillar mer faktabaserade reseböcker. Jag ger Down Under 9 kakor av 10 eftersom den i vissa passager är lite väl seg och informationstät. Låter man läsningen ta den tid den behöver är boken dock fantastisk, och för språkets skull bör den här boken upplevas på engelska oavsett om översättning existerar eller inte.

Bill Bryson är en amerikansk författare som bott i England mycket. Hans reseskildringar inkluderar förutom Down Under också Notes from a Small Island, A Walk in the Woods: Rediscovering America on the Appalachian Trail och The Lost Continent: Travels in Small-Town America. Han skriver också om bland annat språk och vetenskap och utöver sitt författarskap har han även arbetat vid Durham University i England.

Det här inlägget postades i Engelska titlar, Erica Engdahl, Hem, Recensioner, Reselitteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.