Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson

Bara vanligt vattenTitel: Bara vanligt vatten
Författare:
Kajsa Ingemarsson
Förlag: Norstedts förlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Den här bokens huvudperson är en författare som heter Stella Friberg, som är väldigt lyckosam i den bemärkelsen att hennes böcker är bästsäljare och att hon tjänar mycket pengar på dem. Läsarna fullkomligt älskar hennes karaktär Fransceska Falke, som den här boken också handlar om, en privatdetektiv i ett historiskt Stockholm. Hon är vacker och klok och tar för sig av männen och löser brott på löpande band i bok efter bok. Men hennes förflutna är fullt av skuggor, hon blev bortlämnad som liten och letar efter sin mor.

Men litteraturkritiker och andra är inte alls lika förtjusta i Stella Fribergs framgångar och tycker att hon skriver skräplitteratur för massorna, ingen finkultur här inte. Och privat är hennes liv tomt och ensamt och hennes krav på sig själv enorma. Hon strävar hela tiden efter perfektion. Hennes pojkvän Fredrik är i början en bra match, han har en fin fasad och arbetar på en tv-kanal som chef. De ses på de rätta platserna i city och många av miljöerna är från flotta Östermalm.

Stella har nyligen köpt en dyr och tjusig våning på Villagatan, men drabbas efter ett tag av en vattenläcka från helvetet. Och då flyttar byggaren Johnny Friberg in i hennes liv och hans inflytande över det kommer att bli större än hon kan ana.

Den här boken är en tjock skapelse och ett gediget verk. Den blandar Stellas liv med hennes huvudkaraktär och det finns en hel del klokheter mellan pärmarna. Stellas betraktelser över Stockholms medievärld och bokbranschen har en vass, skarp och något föraktfull överklassair kring sig och är stundom rätt rolig. Men medan hon granskar allas skavanker och försöker leva upp till något ouppnåeligt själv blir läsaren till slut mätt, jag tyckte till slut att det blev tjatigt.

Kajsa Ingemarsson slog igenom stort med romanen Små citroner gula, som jag läste för flera år sedan. Den blev också film. Nu var det ju ett tag sedan jag läste den, men den här boken tyckte jag var ett strå vassare. Boken kryllar av en kompakt saming detaljer, men det blir sällan för mycket, eftersom känslan för noggrannhet och perfektion säger mycket om huvudpersonen.

Ljudboken får åtta kakor, då inläsningen är lysande. Inte bara Kajsa Ingemarsson själv läser bra, utan även Karin Nordlinder som läser de avsnitten ur boken om Fransceska Falke (som Stella Friberg skriver om) är bra. Man dras med i även den historien och undrar hur det ska gå för huvudpersonens romanfigur.

Det enda som till slut retar mig är att ibland blir huvudkaraktärens ensidiga materialistiska syn på världen trist och hon blir aningen platt och endimensionell. Hon verkar inte reflektera själv över sin ensamhet och varför hon blir kallad isdrottning. Hon verkar ha liten självinsikt trots att hon möter flera som både ifrågasätter henne och som vill hennes väl.

Ljudboken får åtta detaljrika kakor, består av 14 CD-skivor och är cirka 18 timmar lång att lyssna på. Den är kul för den som tycker bokbranschen är spännande, även om jag inte uppfattar den som så ”von oben” som Stella Friberg gör. Texten är en sorts korsning mellan feelgood och överklassatir.

Annons
Detta inlägg publicerades i Övrig skönlitteratur, Feel good, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson

  1. missmagicgirl skriver:

    Läste små citroner gula för många år sen men får erkänna att jag typ glömt allt. Filmen var gullig men tror den skilde sig rätt mycket från filmen om jag minns rätt…?
    Denna bok låter dock väldigt intressant. Ska plocka upp den när jag kan 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.