Please look after mom av Kyung-sook Shin

please-look-after-momTitel: Please look after mom
Författare: Kyung-sook Shin
Förlag: Vintage Books
Inlägg skrivet av Karin Brissman Wigren

So-nyo blir skild från sin man på Seouls tågstation på väg till sin äldsta son och försvinner i mängden. Familjen börjar desperat leta efter den äldre kvinnan som de alla har tagit för given i så många år. De delar ut flygblad med hennes bild, sätter in efterlysningar i tidningarna och vandrar på gatorna där de tror att hon kan ha tagit sig.

De minns en kvinna som självuppoffrande tagit hand om familjen på ett sätt som setts som självklart i det koreanska traditionella samhället men också en mor som har haft ett liv som ingen av dem känner till.

Boken berättas genom en av döttrarnas, den äldste sonens, makens och moderns perspektiv på ett närgånget men ändå suggestivt sätt.

Jag lyssnade på författaren Kyung-sook Shin tala om boken i Seoul 2010 och hon är en av Sydkoreas mest kända och framgångsrika författare med ett språk som väver en modern saga om ett land i snabb och ständig förändring. Barnen lever i den föränderliga världen, i staden med myllret och stressen. Modern och fadern lever på landet där året är strikt uppdelat efter jordbrukets och väderlekens säsonger. Och där en moders egna önskningar och känslor ska sättas åt sidan för sin makes och barns.

Maken kommer hem till ett tomt hus. Ingen som städar och fejar och hälsar honom, ingen som kan laga mat åt honom. Han minns en fru som var starkare än vad han tidigare insett och hemligheter som de delat med sorg.

Historien är berättad aningen annorlunda med perspektiv som jag inte är helt van vid, men när man lyckats anpassar sig i tanken blir det en berättelse som kommer påträngande nära.

Boken finns också på svenska och heter då Ta hand om min mor. Den var länge den enda boken som översatts till engelska och svenska av Kyung-sook Shin men tack och lov har det kommit ytterligare några titlar.

Jag rekommenderar starkt att läsa boken, särskilt om man är intresserad av att få en grundlig inblick i hur ett spännande land som Sydkorea är på individnivå, men även om man helt enkelt tycker om en berättelse om relationerna i en familj som kämpar med försvinnandet av den viktigaste familjemedlemmen.

Annonser
Det här inlägget postades i Övrig skönlitteratur, Engelska titlar, Hem, Karin Brissman Wigren, Recensioner och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s