Handbok för oglada av Lars Ström och Per Carlbring

25927921Titel: Handbok för oglada: vetenskapligt förankrade metoder för ökad glädje och harmoni
Författare: Lars Ström och Per Carlbring
Förlag: KBT-akademin Sverige
Inlägget är skrivet av Erica Engdahl

Då ska jag ge mig på att recensera en fackbok och det blir en inom området populärpsykologi. Handbok för oglada är utformad som en handlingsplan med praktiska tips och verktyg som är vetenskapligt bevisade att hjälpa på vägen mot, som titeln anger, ökad glädje och harmoni. Den är inte bara menad för folk som är deprimerade utan den passar också för folk som “bara” är nedstämda eller oglada. Stegen som boken går igenom behandlar varierade ämnen som fysisk aktivitet, skillnaden mellan grubbel och problemlösning, vikten av vitaminer, sömn och sömnproblem och tips när det gäller relationer med andra människor.

Visst har Handbok för oglada lite väl predikande delar om budskapet att om man äter hälsosamt och är mer fysiskt aktiv kommer allting bli bra men den innehåller inte bara det. Varje steg i bokens konkreta handlingsplan består av ett kapitel och i varje kapitel finns strategier, övningar läsaren kan prova för att underlätta vid olika situationer, utmaningar om att schemalägga olika typer av aktiviteter för att de ska bli gjorda och listor där läsaren kan övervaka sitt mående och vilka av övningarna som haft vilket resultat. Ström och Carlbring tror på att prova nya beteenden och, mycket viktigt, utvärdera dessa för att kunna avgöra om de passar just dig. Materialet har en grund i kognitiv beteendeterapi och det märks över lag att bokens innehåll står på en stadig grund av forskning men Ström och Carlbring lyckas hålla språket lättsmält och tillgängligt även för den som inte har en akademisk examen i psykologi. Övningarna är varierade och allting kommer inte funka för alla. Det är tjusningen med Handbok för oglada, att jag kan välja de tips som känns relevanta för min problematik. Boken blir lite väl predikande när det gäller fysisk aktivitet och mat och det drar ner betyget för mig till 6 av 10 kakor men jag rekommenderar dig som är nedstämd eller deprimerad och finner det övermäktigt att ta dig ur detta tillstånd att bland annat läsa Handbok för oglada. Det kanske finns övningar som skulle funka för dig men som jag inte tyckte kändes så relevanta för just mig.

Lars Ström är legitimerad psykolog men också journalist och doktor i klinisk psykologi och han var en av de som utvecklade det allra första programmet för psykologisk behandling via nätet. Per Carlbring är legitimerad som både psykolog och psykoterapeut och arbetar som professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet. Carlbring forskar om internetbaserade självhjälpsprogram.

Annonser
Det här inlägget postades i Erica Engdahl, Facklitteratur, Hem, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s