#Älskanoveller – 30 nyanser av kärlek

alskanoveller-30-nyanser-av-karlekTitel: #Älskanoveller – 30 nyanser av kärlek
Författare: Josephine Almanakis, Pebbles Karlsson Ambrose, Emma Askling, Carina Aynsley, Birgitta Backlund, Per Berg, Anna Billman, Margareta Börjesson, Catarina Ceder, Carina Drätting, Kjell E. Genberg, Helena Grundström, Ethel Hedström, Lotta Hoffback-Kaljo, Jenny Jacobsson, Eva Jansson, Linda Jansson, Mia Kim, Anna Bendréus Kinding, Josefin Kylli, Stefan Lagrosen, Helen Lindholm, Eva Ludvigsen, Rose Tillberg Mattsson, Jessika Nilsson, Karin Brissman Wigren, Jessica Svensson, Maria Estling Vannestål, Anna Wahlgren, Ebba Range, Lars Thunell och Ida Ana Michael
Förlag: Ordberoende förlag

Den här antologin är en fristående fortsättning på boken #Älskanoveller – 26 nyanser av Sverige. I den blandades berättelser från Sveriges alla hörn av 24 olika författare. I den här, som även jag medverkar i, är temat kärlek, som namnet avslöjar. 32 novellister har funderat på vad kärlek är för dem och det handlar inte bara om romantiska förbindelser utan även om kärleken till konsten, till fart och frihet och till ofödda barn. Men även om osunda relationer, som kärleken till alkoholen och till för hängiven närvaro på sociala medier.

Det är rofylld läsning och novellerna ovanligt korta, en del känns nästan lite rumphugna. Flera novellister har gett sin berättelse en knorr på slutet. De två novellerna som sticker ut här är Kjell E. Genbergs ”Den första gången” och Eva Ludvigsens ”Är det inte min tur nu?”. Båda är mycket välskrivna dessutom och lämnar en inte oberörd. Alla som någon gång fastnat en gång för mycket på Facebook får sig en tankeställare av den senare.

”Sommaren vi nästan lärde känna varandra” av Helena Grundström tyckte jag också var en melankolisk och fin betraktelse över det som aldrig hände. Mitt eget alster, den allra sista, heter ”Drömmen om Annika”. Den handlar om en pilots kärlek till en kvinna som är svår att komma in på livet och om vikten av att ha ett stort livsutrymme.

Nu känns det som om jag läser dessa samlingar av noveller i helt fel ordning, men jag återkommer om den första #Älskanoveller-boken lite senare här på bloggen. Det kommer att bli en till bok i #Älskanoveller-serien – vad nästa års tema kommer att vara och hur man skickar in bidrag till den kommer att avslöjas på årets bokmässa i Göteborg den sista helgen i september. Håll utkik!

Det här inlägget postades i Böcker skrivna av Cookiez, Hem, Novellsamling, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till #Älskanoveller – 30 nyanser av kärlek

  1. Ping: Recensioner för #Älskanoveller – 30 nyanser av kärlek | Eva Ludvigsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.