Fredsförklaring – Neil Young

fredsforklaring

Titel: Fredsförklaring

Författare: Neil Young

Förlag: Norsteds

Inlägget skrivet av Uffe Frisell

Du kan läsa om dom alla, Mötley Crüe, Springsteen, AC/DC eller Guns´n`Roses.

Ofta är dom skrivna av någon journalist som nästan, men bara nästan, lyckades bli rockstjärna för egen maskin. Ofta är dom också dåligt skrivna på ett sätt som vill skrika ut sex, drugs & rock´n´roll. Böckerna blir tyvärr inte bättre, snarare tvärtom, av att dessa journalister gör allt för att chockera dig med sin berättelse.

Men det finns undantag i denna djungel av böcker om musik och musiker.

Ett sådant är Neil Youngs Fredsförklaring, som är skriven av…Neil Young.

Om du som jag, älskar hans musik så kan jag garantera dig julaftonskvällar på 436 sidor. Men det kanske du inte gör. Du bör nog helst veta vem Neil Young är, men om du inte heller gör det, så tror jag ändå att du kommer att finna den här boken intressant.

Neil Young har femtio års erfarenhet av att vara artist.

Visst, det är mycket rock´n´roll men det är så mycket mer än så. Det här är berättelsen om en man som samlar på tåg till modelljärnvägar, som älskar bilar och försöker skapa en elbil med samma kapacitet som bensin, eller dieselbilar, en man som utvecklar ett digitalt ljudsystem som ligger närmare sanningen än dagens Spotify eller cd-skivor, med kapat ljud.

Fredsförklaring är en åldrande mans berättelse om glöden och lidelsen till musiken, oron för vår enda Moder Jord och en svårt handikappad son som heter Ben.

Neil Youngs pappa var författare och generna slår igenom. Boken är intressant och tar upp funderingar, högt och lågt, om såväl musik, resor, möten med människor och tillkomsten av odödliga låtar. Young väver ihop sin berättelse med blickar i backspegeln och han filosoferar över framtiden. Ett varningens finger dock, försök inte klura ut hur alla personer i boken hänger ihop med varandra. Här finns ett rikt persongalleri av musiker, filmare, ljudtekniker, gamla flickvänner och familj. Om du nöjer dig med att få en inblick i en oerhört kreativ människas liv, en rockstjärna som skapat musik under ett halvt sekel..Då är det här boken för dig.

Boken får ändå bara åtta kakor av tio – Alla fattar inte allt om amplar, förstärkare och olika teknikaliteter. Dessutom är bilderna trevliga, men du kunde ha bjudit på färgbilder, Neil Young.

Annonser
Det här inlägget postades i Biografier, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s