Ordförandehandboken av Hanna Jonsson

OrdförandehandbokenTitel: Ordförandehandboken
Författare: Hanna Jonsson
Förlag: LSU (Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer)

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är en bok som handlar om hur man sitter i en styrelse i en förening. Den handlar inte bara om ordförandeposten, utan även om andra aspekter som man kan behöva kunna. Boken riktar sig mest till ungdomar, som kanske aldrig suttit i en styrelse förut, och beskriver både det roliga och utvecklande med en styrelsepost och om hur jobbigt det kan vara ibland.

Boken är indelad i tre delar som handlar om styrelsearbetet, om att leda sig själv och till sist om att leda andra. I boken får man förklarat för sig enklare begrepp, som vilka poster det kan finnas i en styrelse. Man får också veta betydelsen av vissa ord som är bra att förstå, som till exempel stadgar, årsmöte och firmatecknare. Man får enkla tips om hur man kan lägga upp ett styrelsearbete och idéer om vem som ska göra vad i föreningen. Grunderna i hur man ansvarar för ekonomin och lite om rättsläget finns med och frågan om man bör få pengar för sitt ideella arbete.

Det är intressant med författarens tankar kring ledarskap och ledarstil. Hur är man en bra ledare och hur leder man en grupp på bästa sätt? Hur hanterar man kriser och konflikter? Även om det är på en grundläggande nivå, så förstår man som läsare att de problem hon tar upp är sådana som ofta dryftas i ungdomsföreningar.

Texten är verkligen grundläggande och bra för nybörjare, och jag lärde mig faktiskt några nya grejer. Men ibland är texten nästan för enkel i sin ton, med lite reklamfeeling – som om författaren skulle vilja värva läsaren till att bli ordföranden i en förening. Det kanske LSU vill, värva engagerade ungdomar alltså, men då tycker jag att fokuset kanske inte bara skulle ha varit på vad den enskilda individen kan tjäna på det (som personlig utveckling).

Kanske missade man lite vad en förening kan göra för andra och i samhället? I en förening kan man som team eller grupp åstadkomma saker som en individ inte kan göra själv. Det var för mycket individfokus i den här boken, tyckte jag, då föreningar oftast brukar handla om det bra med kollektivet.

Jag ger boken sju kakor. Den som ska sitta i en styrelse och aldrig har gjort det förut får nog ut mest av den. Hela alltet går att läsa på nätet som PDF här: Ordförandehandboken.

Annonser
Det här inlägget postades i E-böcker, Facklitteratur, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s