Insurgent av Veronica Roth


InsurgentRecension av Insurgent

Titel: Insurgent
Författare: Veronica Roth
Genre: Dystopisk science fiction
Antal sidor: 382

Vid pennan:  Monic Arvidson W

 

Veronica Roths första bok i serien, Divergent blev snabbt mycket populär. Det är en dystopisk  science fiction- fantasy om hur människorna innanför Chicagos murar, är uppdelade i fem falanger. Ett okänt hot döljer sig på andra sidan murverket. Vilken falang som passar var och en avgörs med ett test i tonåren.

I uppföljaren, Insurgent får läsaren fortsätta att följa Beatrice som numera kallar sig för Tris. Tris har, liksom sin bror, Caleb, valt att byta falang. Tris tillhör numera De tappra och hennes bror De lärda. Boken har ett högt tempo och som läsare sugs man snabbt in i äventyret. Tris får slåss på flera plan för att skapa sig en säker plats bland De tappra. Ingen får veta hennes hemlighet. Hon är en avvikare och ett villebråd eftersom hon passar in i flera falanger.

Men – det visar sig finnas många fler hemligheter. Hennes instruktör, väcker hennes nyfikenhet. Vem är han egentligen och varför kallar han sig för Four? Författaren har överlag skapat fängslande och genomarbetade karaktärer. Makthungriga, osäkra och intressanta. Veronica Roth lotsar läsaren självklart in i de olika miljöerna och porträtten. Tris analytiska förmåga och självförebråelser inför allt som sker är som en röd tråd i berättelsen.

Det är ett intressant tema. Jag kunde inte låta bli att leka med tanken på vilken falang både jag och mina vänner skulle tillhöra. De fridfulla, De lärda, De ärliga, De osjälviska eller De tappra? Men kan man verkligen begränsa var och ens personlighet till en falang? Nej, det går naturligtvis inte. Frågan är då: varför gör man detta? Storyn känns bekant, den har drag av både Hunger games och – Avatar. Ändå känns den hyfsat trovärdig. Mest för att de flesta av oss faktiskt oroar oss för framtiden. Hur kommer eftervärlden egentligen att se ut? Klarar vi att hantera kärnvapen, svält, gifter och miljöpåverkan? Jag kommer att läsa den tredje boken, Allegiant. Den får nio av tio kakor.

 

Annonser
Det här inlägget postades i E-böcker, Fantasy och science fiction, Hem, Monic Arvidson W, Recensioner, Uncategorized, YA (young adults). Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s