Yasmin – när livet störtdök av Yasmin Jungestedt

Yasmin - När livet störtdökTitel: Yasmin – när livet störtdök
Författare: Yasmin Jungestedt
Förlag: Instant Books

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge. Den är skriven av en kvinna som när hon var femton år råkade ut för en dykolycka, vilket resulterade i en ryggmärgsskada och förlamning från bröstkorgen och nedåt. Boken skildrar en smärtsam resa tillbaka till ett annat liv, ett annorlunda liv.

Yasmin hade som ung dedikerat sitt liv till dansen och hade utövat balett sedan barnsben. Hon hade framtiden i en ask, total kontroll på sin kropp, sitt verktyg, och hon hade lyckats, till sin stora glädje, att komma in på ett dansgymnasium. Efter olyckan var denna framtid inte möjlig och hon beskriver det sorgearbete som detta kom att kräva.

Boken börjar med själva olyckan som inträffade i Spanien och om sjukhusvistelsen där. Hennes anhöriga slet för att få henne till Sverige för bättre vård och Yasmins öde kom att uppmärksammas av media. Detta resulterade till slut i en välgörare som såg till att Yasmin kom hem och fick vård här.

Boken beskriver den långa och hårda kamp som hennes liv kom att bli. Hon kämpar mot sina inre demoner, mot samhället, mot orättvisor och jobbiga människor. Hon lär sig hur samhället fungerar för den med funktionshinder, hur man lever med assistenter och hur man behåller sin integritet och stolthet när man är fullkomligt beroende av andra. Vi får följa med in i det mest privata rummen, sådant som jag aldrig skulle våga fråga en person som sitter i rullstol om. Med en ibland krass ton beskriver hon sin egen envishet, sin obändiga vilja och både ilskan och det glada.

När Yasmin skrev den här boken hade hon kommit så långt i livet att hon jobbade med att stötta andra människor som nyligen råkat ut för ryggmärgsskador. Jag är helt övertygad om att denna bok kan stötta inte bara den som drabbats utan även anhöriga som har frågor och funderingar kring hur ett annat liv kan se ut. Yasmin berättar osminkat om det svåra, men också om hur hon formade sitt liv i den riktning som hon själv önskade. Hon berättar om kärleken, om sina resor, om mängder av operationer och om åratal i sjukrum. Hon skriver om framtiden och om den hjälp hon fått för att nå dit.

Idag jobbar Yasmin som webbredaktör på Stiftelsen Spinalis, som frilansjournalist och som föreläsare. Hon har också en blogg och en uppskattad podcast som heter Timglaset. Läs mer om hennes verksamhet på hennes hemsida: Yasmin Nilson. Boken får åtta kakor för ett tufft och ärligt intryck av en stark kvinna som har vett att bryta ihop då och då.

Det här inlägget postades i Biografier, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.