Mistborn av Brandon Sanderson

mistbornTitel: Mistborn – The Final Empire
Författare: Brandon Sanderson
Förlag: Tor Books

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Brandon Sanderson är en amerikansk fantasyförfattare som har skrivit många böcker. Han är mest känd för Mistborn-serien och för att ha avslutat Robert Jordans långa serie Sagan om drakens återkomst. Det här är den första boken i en trilogi, men det finns fler böcker som utspelar sig i samma värld (men inte med samma karaktärer) som uppföljare om jag har förstått det hela rätt. Den första delen i en ny Mistborn-trilogi planeras att släppas på engelska i år.

Den här boken, som är den allra första Mistborn-boken, har jag läst på engelska. Men boken kommer faktiskt ut på svenska i slutet av den här månaden på Modernista förlag. Jag hade inte koll på det, så jag kanske fortsätter att läsa serien på svenska. Vill du läsa den på engelska så finns den i både en brittisk och en amerikansk variant (det här omslaget är den amerikanska).

Den här boken är en diger lunta, som en del fantasy har tendens att vara. Den är matig och det tog mig lång tid att läsa den. Jag fick slå upp en del ord, då det förekom många olika metaller och legeringar och lite ålderdomliga och egenpåhittade namn på saker. Men på det hela taget är det lätt att följa med i själva storyn och hålla reda på de ändå rätt många karaktärerna.

Det hela handlar om Vin som är en ung kvinna som har vuxit upp på gatan. Hon har ingått i olika tjuv-gäng som planerat olika kupper av olika slag. Hennes bror har dragit henne runt i de olika städerna i riket och lärt henne om det hårda livet. Folket, som mest består av slavar, kallas skaa och har varit under hårt förtryck i generationer av den hemska ”Lord Ruler”. Han är mäktig och stark, till synes odödlig och styr med en järnhand. Hans själva uppenbarelse får min barndoms Mårran (i Mumintrollen) att framstå som en glad, positiv och kul varelse. I hans deprimerande rike faller ofta aska från himlen och en ständig dimma omsluter alla i natten och gömmer vålnader och de födda ur/i den. Det finns också intressanta ”obligators” och läskiga ”inquisitors” som är någon sorts vidriga poliser i detta överfömyndarsamhälle som jag tror skickar kalla kårar längs ryggraden på vem som helst.

De andra som döljs av dimman är just de som är ”mistborn” och många av dem har nobelt blod i sina ådror. De besitter olika magiska krafter som gör att de kan utföra olika saker inte andra kan, genom att använda sig av olika metaller.

När Vin möter Kelsier, en man som planerar att störta härskaren, visar det sig att hon också har allomantiska förmågor och han lär henne att använda dem. Hon får även insikt i hur aristokratin fungerar och får i uppdrag att infilterar den. Hon får helt plötsligt inblick i en komplicerad värd av magi, religioner och makt men får också  kanske för första gången lära sig om äkta vänskap. Hon försöker att hitta sin plats bland andra, finner sin styrka och möter kärleken. Boken handlar också om tillit, förlust och om orättvisor i en komplex hård och kall värld.

Jag tycker boken är bra, det är ett väldigt innovativt världsbygge som presenteras vartefter. Karaktärerna är lite tunna kanske, men man vill verkligen att det ska gå bra för den ligga gruppen av underdogs som kämpar mot omänsklig ondska. Magin är också väldigt genomtänkt och presenteras också för läsaren successivt och man suktar hela tiden efter mer. För ja, hur funkar det egentligen? In i det sista hålls man på sträckbänken. Miljöbeskrivningar är superbra, dimman som slingrar sig kring husen i natten är både lockande och skrämmande. Och över allt ligger ett täcke av aska och sot. Boken får åtta smutsiga, men modiga kakor.

Annonser
Det här inlägget postades i Engelska titlar, Fantasy och science fiction, Hem, Pebbles Karlsson Ambrose, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s