”Tredje principen” av Anna Jakobsson Lund

tredje-principenFörhandsexemplar från Annorlunda förlag

Vid pennan Lisa Rodebrand

Tredje principen är en dystopisk framtidsvärld med helt nya samhällsstrukturer som skapats efter det stora kriget. Alla medborgare blir klassade efter sin förmåga och därefter tilldelade status och samhällsposition. De förväntas offra sig för det gemensamma enligt en grundtanke som för mina tankar till kommunismen. Enligt Tredje principen existerar ingen religion- och politisk frihet. Det ses som ett hot, eftersom det var sådant som utlöste kriget, och den som utövar politiska eller religiösa övertygelser ses som en fiende till Systemet.

Boken inleds med en prolog. Motståndskämpen Lo har tagit sig in i ett labb för att stjäla information, men larmet går och hon inser att hon kommer att bli fast. Som en sista desperat åtgärd skickar hon ett meddelande till sin bror Levi. Helst vill hon skydda honom, men i stället tvingas hon anförtro honom ett farligt uppdrag: att bege sig till huvudstaden och hämta hjälp.

I första kapitlet möter vi agenten Ava som reser hem till en utbombad och trasig del av staden där hon kliver rakt in i en misshandel. Ormtatueringen på offrets arm får henne att förstå att den unge Levi tillhör motståndet. Han har rest långt och kan motståndets koder för att beviljas tillträde till den inre kretsen. Snart har Ava ett nytt uppdrag: att tillsammans med kollegan Leymah ta Levi tillbaka till Utmarkerna och frita den tillfångatagna Lo.

När man läser Tredje principen träder man in i en dyster värld med ruiner som stått i hundratals år. Stämningen är melankolisk och det är lätt att sätta sig in i ledan och desperationen hos människorna. Jag ser landskapet framför mig i gråskala. Det verkar alltid vara mulet, regnigt och grått. Allt är slitet och trasigt, även människorna. Till och med maten är smaklös och svampig.

Landet är indelat i zoner och den sjuttonårige Levi har passerat tolv gränser utan tillstånd. Han är D-klassad, den lägsta godkända klassen, och arbetar i en skogsmaskin uppe i norr. Mötet med den A-klassade Leymah och med Ava som föddes utanför Systemet belyser tydligt klasskillnaderna. Dessutom har de båda kvinnorna Sinnen. Leymah är en observatör som kan följa personers medvetande och Ava är en kreatör som kan påverka och förändra hur personer ser på världen. Levi å andra sidan, har problem med tvångsmässiga rörelsemönster och döljer ett omfattande drogmissbruk.

Romanen är skriven i tredje person presens och perspektivet skiftar nästan omärkligt mellan Ava och Levi. Vartefter handlingen fortskrider blir det tydligt att det är Levi som är huvudperson. Det är hans problem som är mest framträdande och det är han som genomgår den största utvecklingen. Samtidigt försvagas Avas roll. Från att ha varit en handlingskraftig och självsäker agent känns hon yngre och mer osäker ju längre in i boken jag kommer.

Trots att det är en komplicerad värld som presenteras blir det aldrig tungt eller svårt att ta till sig. Informationen är utspridd i lagom doser och författaren låter det ta den tid som behövs. Samma sak gäller personbeskrivningarna. Utseendebeskrivningarna håller hög klass och även om personerna har ett brådskande uppdrag ägnar de tid åt att samtala och lära känna varandra. Dialogerna tar upp en så stor del av boken att jag ibland vill säga till dem att göra något i stället.

För den som gillar dystopier är den här boken ett måste. Romanen passar både dem som gillar science fiction med spännande framtidsscenarion och den som gillar fantasy med övernaturliga förmågor. Den är också läsvärd just på grund av att den är så välskriven. Bättre miljö- och personbeskrivningar får man leta efter!

Jag saknar en tempohöjning och hade gärna sett att slutstriden blivit mer spännande. Boken var mest spännande i början. Slutet lämnar mig frågande, men boken är första delen i en trilogi och en fortsättning kommer. Med ett starkare slut skulle den här romanen ha fått ett mycket högt betyg. Den får åtta kakor från mig och ett stort plus i kanten för miljö- och personbeskrivningarna.

/Lisa Rodebrand

Annons
Detta inlägg publicerades i Fantasy och science fiction, Lisa Rodebrand, Recensioner, Uncategorized, Ungdom, YA (young adults) och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.