Drakjägarens flicka, Sagan om Dragonien, av Jakkin Wiss

drakjagarens-flickaAndra Världar Förlag 2014
ISBN 987-91-981298-3-0
Vid pennan: Lisa Rodebrand

 Framsidan och baksidan av boken utlovar spännande äventyr och drakar, men boken inleds lågmält och enkelt med: ”Flickans namn var Ann.” Ann är en vanlig flicka på sju år som bor i Göteborg och drömmer om äventyr. Hon bor ovanför ett antikvariat där hon kan gå på upptäckfärd och hon får följa med sin pappa som är brandman till jobbet. När boken inleds befinner sig Ann på taket till brandstationen och där får hon se en gubbe som beter sig underligt …

Som fantasy betraktat är det här en värld som för mina tankar till Harry Potter. Inte för att Sagan om Dragonien har minsta likhet med Harry Potter, utan för att den innehåller samma framgångsingredienser. Författaren har kokat ihop en värld som de unga läsarna kan bli lika sugna på att besöka som Hogwarts. En värld där lek och äventyr går hand i hand. En historia som får varenda liten tjej att vilja vara precis som Ann och få göra samma saker som hon.

Författaren skriver med en entusiasm som skiner igenom i texten. Det är lättläst, spännande, roligt och medryckande. På några få ställen märks det dock att det gått för fort. Texten känns inte färdig utan mer som om författaren skrivit ned vad han kommit på och glömt att bearbeta och gestalta. Överlag är beskrivningarna dock fullt tillräckliga och författaren har även lagt ned möda på att förklara sådant som de yngre läsarna skulle ha svårt att förstå. Det här är en författare som kan konsten att berätta, men han behöver (i min mening) ha lite mindre bråttom och bearbeta texten en vända till innan den går i tryck. Text- och layoutmässigt finns det en hel del nybörjarmisstag som jag inte går in på här, eftersom de unga läsarna förmodligen inte kommer att reagera på det över huvud taget.

Det allra bästa med boken är hur den blandar lek och äventyr och nästan sätter likhetstecken mellan dessa två: Leken blir ett äventyr och äventyret blir en lek. Mot slutet blir äventyret dock mer allvarligt, men det känns ändå som om författaren blinkar vänligt mot läsaren mellan raderna: Det kommer att ordna sig till slut!

Boken är fullpackad med bra karaktärer som är ”egna”, både i betydelsen speciella och att de skiljer sig åt och är lätta att hålla isär. Förutom drakarna innehåller boken en del mystiska varelser som jag inte stött på i någon annan fantasy och det ska författaren ha extra cred för! Jag gillar också att den här världen har egna ord och uttryck som gör världsbygget komplett.

Det är svårt att sätta betyg på en sådan här bok, som innehållsmässigt är så bra, men som har en del brister i själva hantverket. Men överlag är det bättre med en spännande bok med brister än en tråkig bok som är felfri. Betyget hamnar därför på sju kakor av tio möjliga. Boken har även recenserats av Nathalie Sjögren.

/Lisa Rodebrand

 

Annonser
Det här inlägget postades i Barnböcker, Fantasy och science fiction, Lisa Rodebrand, Recensioner och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s